János-hegy

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2005-10-15
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-019 - János-hegy (Budapest, 527 m ASL); QRA: JN97LM54, 2 pont, HAFF-015



A Szépjuhásznénál parkoltam le (350 m asl). Gondoltam megnézem mikor jön visszafelé a Gyermekvasút, és lám a nosztalgia szerelvény akkor állt be. Ezt nem hagyhattam ki, így aztán gyorsan jegyet váltottam (200 Ft pótdíj a gõzösre).
Kis késéssel indultunk, meg kellett várni az ellenvonatot...
20 perc küzdelmes pöfékelés után értünk a János-hegy megállóhoz (400 m asl).
Itt már összejött az ÖK HA4FY/2 Jánossal a Recsek-hegyrõl. Negyedóra kapaszkodás innen még a csúcs.
Célegyenesben...
Az Erzsébet-kilátó gyönyörûen fel van újítva (belépõdíj nincs). Szombat délután lévén jó sokan voltak, ezért a utolsó elõtti emeletrõl rádióztam a kézirádióval. D-K és Ny irányban akadálytalan a kilátás, de ennek ellenére fõleg csak budapesti állomások jöttek a hívásra. Próbálkoztam Jánosnak is QSO partnert keresni, mérsékelt sikerrel. A Balaton-felvidék sajnos Pestrõl (pont a Budai-hegyek miatt) nehezen elérhetõ.
Elég párás idõ volt, de azért a Hármashatárhegy jól kivehetõ. Kellemes koraõszi nap volt, de amikor a felhõk eltakarták a Napot, akkor egész hideg lett.
Miután a kézirádió lemerült én is lejjebb mentem, az elsõ szinten (ahol több hely van) szereltem át a SSB-re. Legnagyobb meglepetésemre volt élet a sáv elején (tnx HA8V, HA5OO, HG4GHJ). De a nap fénypontja ezután következett, S50L op Peter-rel váltottam riportot (QRB 400 km). Õ is ki volt települve, közel hasonló eszközökkel mint én, csak 1500 m magasan.
Lefelé menet még lekaptam a Nagy-Hárs-hegyet (KM-025), õ is sorra fog majd kerülni.
"A természetben mindannyian elférünk egymás mellett!"



Utolsó módosítás: 2005-10-17 14:07