Naszály hegy

Peti, HG5CJP - 2005-11-01
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG5CJP


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-006 - Naszály (, 652 m ASL); QRA: JN97NU80, 4 pont


Végre elérkezett november elseje, nekivághattunk a hosszú hetek óta tervezgetett Naszály hegyi csúcsaktivizálásnak. Már hajnali 7 órakkor zsúfolt volt az éter ahogy a csipetcsapat tagjai egymást keresgették a Rákosrendezõ vasútállomás környékén. Nem kevesebbet terveztünk mint a hegytetõn elhelyzett geoláda megkeresését, egy új láda elrejtését és rádiózást, rádiózást, rádiózást kifulladásig. Háromnegyed kilenckor összeállt a teljes csapat és a váci vasútállomásról elindultunk meghódítani a csúcsot. Biztosak voltunk a sikerben hiszen a 6 tagú csapat 8 adóvevõt és 6 GPS-t vitt magával. Mint útközben kiderült egyáltalán nem volt túlzás ekkora technikát felsorakoztatni ugyanis a gyalogtúra során nagy szolgálatot tettek a lemaradt csapattagok- valamint egy elveszett mobiltelefon megkeresésében. Némi izgalmat vitt még a dologba, hogy a hat mûholdas navigációs eszköz nemritkán 4 különbözõ útvonalat javasolt. (Amelyek persze nem voltak ott ahol lenniük kellett volna ) Másfél -két órás menetelés után végre megpillantottuk a hegyet is :-)


A mosoly akkor fagyott rá az arcokra amikor a hegy tövénél a mûszerek több mint két kilométeres távolságot és 500 méteres szintkülönbséget prognosztizáltak. Ekkora már jókora idõcsúszásban voltunk a beharangozott 11 órás csúcsaktivizáláshoz képest ami miatt a hegycsúcs-hegycsúcs összeköttetésekrõl is lecsúsztunk valamint 2 csapattagunknak idõközben haza kellett indulnia. Megcsappant létszámmal és folyadék nélkül ( a hazaindultaknál maradt HI ) vágtunk neki a hegynek.
Az idõjárás és a táj gyönyörû volt és mint már oly sokszor megtapasztaltuk nem mindig a legrövidebb út a leggyorsabb. Idõnként hegyikecskéket megszégyenítõ módon vágtunk át a vízmosásokon. Ezeken a szakaszokon csak az tartotta bennem a lelket, hogy a nálam sokkal jobb kondiban lévõ, sokat tapasztalt geoládavadász srácokról (is ) szakadt a víz.
14:00 -kor ( csekély három óra késéssel ) megérkeztünk a hegy tetejére a geodéziai toronyhoz. Gyorsan megkerestük a környéken található geoládát, elrejtettünk egy újat aztán irány fel a betontorony tetejére !
A csipetcsapat minden tagja gondosan ráhelyezte ujját a ptt-re és máris indult a "QSO gyártás". 109HA182 Silvius barátunk 11méteren egy ssb-s kézirádióval nyomult, összehozott 10 QSO-t troposzférikusan (legmesszebb Jászfényszaru), SWL-ben pedig brazil, francia, spanyol vételei voltak. Csigabiga és Qper kollégák 446MHz-en forgalmaztak, az egyik összeköttetés 100km -es távolságból realizálódott ami megdöbbentõen jó eredmény egy fél wattos, gumiantennás kis pmr rádiótól ! Számomra egy kissé nehezen "indult be" a QSO gyártás, de az elsõ válaszoló állomás után már gördülékenyen ment minden. A bõ félórás aktivizáció alatt 10 állomással sikerült kapcsolatba lépnem. Köszönet Nekik a QSO-kért !
Mialatt fent voltunk a toronyban, egy-egy kósza kiránduló is felmászott körülnézni... Kiváncsi lennék mit gondolhattak a 4 õrült láttán , akik 5 különbözõ rádióba ordibáltak egyidejûleg. HI Egyikük megkérdezte , hogyan lesz / lehet valakibõl hegy- és geodéziai toronymászó rádiós. Talán sikerült valakiben elvetnünk az érdeklõdés csíráját ?
Lassan ( gyorsan ) indulnunk kellett lefelé mert a nap nyugodni készült és még hosszú volt az út Vácig. 18 órára fáradtan de egy élménydús nappal a hátunk mögött megérkeztünk az indulási ponthoz. Az elégetett kalóriák pótlása végett beültünk pizzaevészetre az egyik kedvenc váci törzshelyünkre, aztán elindultunk haza..



Utolsó módosítás: 2005-11-08 08:30

(43 megtekintés)