Alsópetényi dombok

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2008-04-27
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-062 - Dél-hegy (Alsópetény, 446 m ASL); QRA: JN97PV13, 1 pont
  EM-071 - Varga-hegy (Alsópetény, 379 m ASL); QRA: JN97OU86, 1 pont


A nagyon kellemes kora nyári idõt kihasználva az Cserhát két csúcsát választottam célpontomnak.


Alsópetényben a központban parkoltam, a meglepõen nagy forgalmú Hármaskönyv Fogadóval szemben. Innen a K jelzésen indultam a Dél-hegyre. A térképen pirossal húztam ki az utamat. Egy darabig a jelzést követtem, aztán amikor beért az erdõbe, akkor a sorompó után jobbra tértem le róla, egy másik erdei úton. Végig jól járható erdei utakon mentem, a GPS segített az elágazásoknál. Nem egész egy óra alatt értem fel.
A csúcson ritkás erdõ van, kellemesen sütött a nap.

Az aktiválás - nagy meglepetésemre - kitûnõen sikerült 2m-en. Örültem, hogy a budapesti állomások meghallottak, pedig 40-50 km volt köztünk és a hegy a maga 446 m magasságával alig emelkedik a környezetébõl.

Egy gond volt: a rengeteg kicsi légy. Nem csíptek, de egy kicsit kellemetlen volt, ahogy mászkáltak rajtam.

Rövidhullámon is próbálkoztam (20 és 30m), de negyedóra múlva feladtam, inkább a másik hegyre tartogattam az idõmet.

A Varga-hegyre a fenti térképen kékel jelölt úton mentem fel. Ott parkoltam le, ahol a települést dél felé elhagyó út az emelkedõ után kiér az erdõbõl. Balra egy földút indul a mezõn át, azon indultam el remélve, hogy jó helyre vezet. Szerencsém volt, egy kerítés mellett vezet az út, majd balra kell fordulni a kerítés mentén és továbbmenni az úton. A tetõre felérve a baloldali erdõsávnál van valahol a csúcs a bozótosban.

Egy vadászlesen ütöttem tanyát. 2m-en alig volt aktivitás, RH-n 1-1 QSO sikerült csak 17 és 20 m-en. Levezetésként még hívtam egyet 40m-en, és a félórás pile-up után elégedetten kapcsoltam ki.



Nagyon kellemes, nyugodt és tiszta idõ volt. A Varga-hegyrõl van egy kis kilátás D-K felé, szépen látszottak a Cserhát távolabbi csúcsai és a Mátra is.


Utolsó módosítás: 2008-05-08 11:22

(14 megtekintés)