Köd hétfõn

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2006-05-01
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-002 - Pilis tető (Pilis, 756 m ASL); QRA: JN97KQ45, 6 pont, HAFF-004


Az elõrejelzés nem tévedett. Megérkezett a hidegfront, és vele az esõ is. 500 m felett már minden felhõbe burkolózott. Mindez nem szegte kedvemet, irány a hegy!

Ismét a Kétbükkfa-nyeregtõl gyalogoltam fel, de most az aszfaltúton, hogy ne kelljen az erdõben dagonyázni. Tempósan haladva az 5 km-t nem egészen 1 óra alatt tettem meg. Fennt a nagy ködben kb. 20 m-re lehetett látni, alig találtam meg a tavalyi kitelepülés helyét. A hõmérséklet úgy 5-6 fok körül lehetett.


Ezt az egyetlen képet készítettem a "garázsról", ahova behúzódtam.

Elõször a dipólt telepítettem az RH-hoz. Ezt sikerült úgy megoldani, hogy a levezetés beérjen a garázsba, száraz helyre.

Ezután 2m FM-en néztem körbe a garázs tetejérõl, a rádiót a kabátom alá rejtve, hogy védjem a hol szemerkélõ, hol jobban nekiálló esõtól. Szerencsére rengeteg ismerõs és addig ismeretlen állomással válthattam riportot. Három összeköttetést szeretnék kiemelni: HG3IPD Józsit Kaposvárról (170 km) kiválóan hallottam, ez fõleg az õ antennáinak volt köszönhetõ. HG8YKO Gáborral Szarvasról már nem ment ilyen fényesen. Én kitûnõen vettem, õ csak nyomokban, de aztán rövid próbálkozás után sikerült a Yagival egy jobb irányba állni és végül gond nélkül összejött a 150 km-es QSO. Két QSO-val késõbb megnéztem a kabát alatt lapuló rádiót, és megdöbbentem: a 1/2 Wattos álláson volt!

Fél órával késõbb CQ-zva és a Yagival forgolódva nagy örömömre HA5TGY/1-t hallottam meg. Gyuri OM elmondta, hogy az Írott-kõn (ND-001) van kitelepülve és 1 W-tal gumiantennával forgalmaz. Ezen igazán meglepõdtem, a vett jelekbõl nem gondoltam volna, hogy tõlem 185 km-re van. Még 2 QSO hiányzott neki a sikeres aktiváláshoz, remélem sikerült összeszednie.



Az esõ csak nem akart alább hagyni, szorgalmasan kopogott a kapucnimon. 2m SSB-vel folytattam, mérsékelt sikerrel. Ekkorra már ideje volt kicsit átmozgatni magamat, így lejöttem a tetõrõl és kis séta után nekifogtam a rézdöngölésnek 40 m-en. A nagy QRM-ben sikerült azért jópár állomást kihámoznom (tnx DF2PI, G4OBK, HB9DOT, DL4ALI, DL4FDM). Külön öröm volt a G állomás, erre nem is számítottam.

Elég késõn értem 80 m-re, sajnos nem hallottam magyar állomást, a CQ-ra meg nem válaszolt senki.

Közben már a CQ Budapest is elkezdõdött, egy kicsit bekapcsolódtam, bár már vészesen sötétedett és még elõttem volt a visszaút.

Az esõ és a hideg ellenére mindenképpen érdemes volt kimennem és megünnepelnem a SOTA-HA 1 éves szülinapját. A Pilis kitûnõ DX hely, lefelé menet a mobilom át is jelentkezett egy szlovák szolgáltatóhoz... HI


Utolsó módosítás: 2006-05-03 14:36

(6 megtekintés)