Rádió próba záporban, szúnyogszõnyegen.

Lente Gábor, HA7PO - 2010-05-28
Ajánlott turistatérkép: Gödöllői dombság térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7PO, HA7WDH

62.születésnapomat és az újonnan készült 4 sávos 5W-os QRP rádiómat megünnepelendõ, gyors elhatározást követõen elindultam "valahova" a Gödöllõi dombságba, a Cserhát nyúlványán található HAFF-018 tájvédelmi körzetbe. Útközben csatlakozott HA7WDH Pityu barátom aki ismert a fenti területen belül egy gépkocsival is megközelíthetõ helyet, közel a 31-es úthoz Kókához ill. Tápiószecsõhöz nem messze. Gyors pakolás és hajrá. Természetesen a kapkodás következtében otthon maradt a mikrofon (Isten veled SSB!) és a fejhallgató is aminek hiánya nehézségeket támasztott az ilyesfajta öreg nagyothallóknak is mint én vagyok.


Az idõ gyönyörû, a környezet gazmentes, a kedvünk derûs. A kilátás felséges, a technika összeállítása mint a pinty! Persze, ha még több kelléket otthon hagynánk, legközelebb még egyszerûbb lenne Hi!
Antennaállítás, mérés, nem több mint 10 perc. (szakaszolható 4 sávos inv. vee, "kínai" típusú 10m-es horgászboton biggyeszkedve. A rádió home made, max outp. 5w-ra behatárolva, DDS rendszerû, CW-SSB. Analizátor, SWR-PWR mérõ. Ok, rendben. De hol az antenna illesztõ? Ja, az is otthon maradt! Nem baj, sehol nem rosszabb a spárga 1:2 SWR-nél, a végtranyó meg szinte elnyûhetetlen (óh azok a vágyálmok!)
Ha a mellékelt fényképen úgy látszik, hogy máris esik, hát nem! Rajzik kérem, vagy bosszút áll valamiért, a tény, szúnyog invázió! Mit tehet a felkészült HAM? Felveszi az esõ elleni cuccot! 1-2 telefon, gyerekek, könyörgöm, legalább ti kapcsoljatok be! Péntek délelõtt, kora nyári idõben ki az a megszállott aki a cw sáv közepén QRP állomásokra vadászna? Nehezen összehoztunk 2 QSO-t 5DE és 5HS barátaimmal 14 megán. No nem baj, próbaútra jöttünk, próbáljunk ki minden sávot! 80m tök süket. 30m-en 1 QSO. 40m-en 1 QSO. Nem lesz ez így jó!
Leállok 14050-en CQ-zni. Pityu eldõl és sütteti a hasát. Hívok rendületlenül, 1-2 orosz, ukrán beesik.
És akkor (11:13 UT) egyszerre 2 váratlan dolog is történik: beindul a pile up (biztosan valaki beírt a cluster-be) és elered az esõ is! Az ilyenkor nem számít, nyomni kell amíg hívnak és fiatal az ember Hi! Pityu barátom folytatja a pihenést de most már a hirtelen felállított sátorban.
Az esõ eláll, a szúnyogok a friss víztõl megijedvén egyenlõre a bozótosban, a Nap megint perzsel, szép az élet!
Elfogynak a hívó állomások, minden csöpög a víztõl és a szúnyogok újult erõvel támadnak. Pakoljunk cimbora, hirtelen jött szórakozásnak nagyon jó volt ennyi is! A végeredmény: 34 QSO (közötte 3 DX), 11 ország, döntõen 20m-en. Össz ráfordított idõ 3 óra hossza. Nem is volt ez olyan rossz! Hazafelé már a legközelebbi egészségtúrát tervezzük. Hajrá mindenki, rádiót hónotok alá, ki a szabadba! 73 és jó egészséget hozzá: Gábor HA7PO és Pista HA7WDH



Utolsó módosítás: 2010-05-28 20:21

(78 megtekintés)