Ismét a KD-körzetben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-08-11
Ajánlott turistatérkép: 20. Vértes térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-050 - Nagy-Tábor-hegy (Vérteskozma, 450 m ASL); QRA: JN97FK36, 1 pont, HAFF-046


Néhány nappal a gerecse-tetõi aktiválás után egy hirtelen ötlettõl vezérelve ismét a nyugati irányba, de a Vértes hegységbe vettem az útirányt. Immáron ismét hétköznap.


Egy igen szép kis "zsákfalu", Vérteskozma határában szálltam ki a kocsiból. Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen kis zárt közösség mennyire ápolja a környezetét. Kulturált útszél, szépen karbantartott, felújított házak. A legöregebb a XVIII. századból, s egy eladó 1822-bõl származott. Ahogy hallom a helyiektõl, idegeneket nemigen engednek betelepedni a faluba (közösségbe).
A faluból a mûúton visszagyalogoltam az útelágazásnál lévõ kis térig és a természetvédelmi tábla mellett a zöld jelzésen megindultam felfelé (a HA5LV/HA5MA által is bejárt úton) és kb. egy szûk félórai gyaloglás után balra toronyiránt nekivágtam a csúcsnak.
Fenn a kis tisztáson, a csúcskõ körzetében volt elég hely a dipól kihúzásához. A hétköznaphoz képest elég jó kis pile-up volt, feltehetõen a HAFF jelzésnek is köszönhetõen. (Nemcsak a "jól ismert" SOTA chaserek kerültek a logba, hi.) Viszonylag gyorsan összejött 53 qso, benne 4 HA hívójellel. A végére pedig "beálltam a sorba" egy OK SOTA állomás megcsináláshoz - S2S. A 2m aktiválása - szokás szerint - ismét nem járt eredménnyel.
Visszafelé két domb között egy vízmosásban mentem "egyenesen" lefelé.
Bár nem volt semmilyen jelzés, az út egyáltalán nem volt megerõltetõ, csak a kidõlt fákat, fatörmelékeket kellett folyamatosan kerülgetni. Viszont a kiindulási ponttól - zöld jelzéstõl - mindössze néhány méterre jutottam ki az aszfaltos erdészeti útra.
Útban hazafelé még megálltam Endresz Györgynek és Magyar Sándornak - az út mellett lévõ kialakított - emlékmûve elõtt, akik 1931-ben magyarként elsõként (a világon 15.-ként) repülték át az Atlanti-óceánt és az üzemanyag elfogytával ezen a területen szálltak le a mezõn.



Utolsó módosítás: 2010-08-21 07:19

(90 megtekintés)