Vár-hegy Bocska melett

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-11-20
Ajánlott turistatérkép: 28. Zala Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-007 - Vár-hegy (Bocska, 338 m ASL); QRA: JN86KM58, 1 pont


Vasárnapra, a 4-napos túra / üdülés utolsó, - egyben leghidegebb - napjára maradt a Vár-hegy. (Bocskától viszonylag közel az autópálya és gyorsan vissza lehet térni a fõvárosba.) A hegynek nevezett 338m magas dombra a település Nagykanizsa felé esõ szélétõl lehet felmenni. Itt egyébként van a helyközi buszjáratnak is egy megállója.


Innen a csúcs légvonalban olyan 2.5-3 km. Régebben végig vezetett aszfaltút, amely manapság már igen-igen hézagos. Viszont ezen az úton nagyon egyszerûen fel lehet jutni a csúcsra gyalogosan is. Összesen kb. 4 km. Érdekes látványt nyújtott az út két szakasza is. A nagy tömegben lehullott zöld akácfa levelek teljesen befedték az utat mintegy 100-150m hosszon, majd közvetlenül utána ugyanilyen hosszon a lehullott sárga / barna tölgyfalevelek lepték el az utat.
Felérve viszont ilyen látvány fogadott. A gaz 70-80 cm magasságban sûrûn benõve és a mínusz 4 fokban, zúzmarásan lefagyva.
Valaha a csúcskõ itt lehetett az egyik bunker / rakétaállás tetején. Találtam rajta egy kb. 2-3 m2 tiszta beton felületet, tehát elhatároztam, hogy itt települök. (A pecabot mellett a körkörösen feltekert és így "megdermedt" koax lóg le furcsa módon.)
A kilátás ennyi volt. Pedig ezen a napon volt a legkisebb köd, ezáltal a legnagyobb látótávolság, hi.
Vasárnap lévén a kora délutáni órákban nagyon jól ment a 40m-es sáv. A legtöbb összeköttetést ezen a napon csináltam mintegy 40 perc alatt 47 db-ot, köztük hat volt a HA hívójel. (TNX!) Kezdett sötétedni, és egyre hidegebb lenni és ahogy ritkultak az állomások, úgy én is kezdtem jobban fázni. Ezért bontottam és párommal megindultunk vissza, majd hazafelé.


A 4-napos SOTA aktiválás - naponta egy-egy csúccsal - sikeres volt, de a túra kirándulás része nem sokat ért, az állandó és sûrû köd miatt alig láttunk valamit a zalai tájból. Esténként viszont jól esett a szálloda wellness részlegének használata, hi.


Utolsó módosítás: 2011-11-22 17:25

(48 megtekintés)