Késõ délután a Sas-bércen

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-12-27
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-054 - Sas-bérc (Szanda, 470 m ASL); QRA: JN97RV89, 1 pont


Az év utolsó hetét - benne a szilveszterrel - aktív pihenéssel Buják körzetében töltöttem (a szokásos társasággal). Délre megérkeztünk az üdülõbe, majd egy kiadós ebéd elfogyasztása után délutánra beterveztem a Sas-bércet. Korábban már jártam ott, így gondoltam, hogy ködös idõben is simán feljutok az úton.


Az üdülõ - az idén már szálló - presszójából így látszott a Bujáki vár romja. (Természetesen a felvétel nem ezen a ködös napon, hanem december 31-én szép idõben készült. Ideális hely COTA-soknak.)
A bekötõ aszfaltos úttól nem túl megerõltetõ a feljutás. A letérést ez a tábla jelzi.
A településig tartó közutak szárazak vagy nedvesek voltak. (Ezeket valószínûleg tisztították.) Viszont a település központjától letérõ út már hókásás és jeges volt, míg a kilátó parkolójáig, illetve a dombon átvezetõ erdészeti út totál jeges volt. (Hagyományos) Autóval - még téli gumival is járhatatlan. Maradt a kéznél lévõ láb használata.
Sajnos elkövettem egy hibát, le akartam vágni egy kanyar és kb. félúton letértem a mûútról. Nagyon kellemes séta volt, de egy jó félórai gyaloglás után felfedeztem saját nyomainkat a hóban. Ez idõ alatt megtettünk egy kõrt, hi. Az idõveszteség csak a sötétedés miatt volt kellemetlen.
Mire elértük a kilátót jelzõ táblát, mely szerint az útról balra kell letérni, jött a másik meglepetés. A koordináták által megadott csúcspont nem a kilátó felé, hanem pont az ellenkezõ irányba volt. (Ahogy a www.turistautak.hu térkép is mutatja.)
Az útról jobbra letérve az erdei úton haladva mintegy 400 m-re volt a csúcskõ. Oda a(z elõre betervezett) kényelmes qth, helyette itt húztam ki az antennát 40m-re.
Majd 1600-kor kezdtem az aktiválást. Gyorsan sötétedett, így mire egy fél órai aktiválás után lemerült az aksim, - és a chaserek is megfogyatkoztak, - bontottam. (A 31 qso-ból csak egyetlen magyar, Laci, HA7UG került a logba.) Ekkorra már teljes sötét volt. A mûútra kivezetõ utat elvétettem és vagy 2 km-rel hátrébb jutottam ki. A ködben, felhõs idõben a teljes sötétségben még jó, hogy a mûút havas-jeges volt, mert így a korábban arra járt autók nyomán - a keréknyomot övezõ - 3 "fehér" sávban biztonságosan vissza tudtam térni az üdülõbe.


Több térképet is nézegetve a Sas-bérci kilátót 463, illetve 469 m-re tette. A csúcskõ koordinátája ugyanezen térképek szerint 470m magasan van. Egy térképen erre a pontra a "Fekete-hegy" volt írva, jóllehet - más térkép szerint - innen DNy-i irányban vagy 5 km-re van egy másik (?) "Fekete-hegy".


Utolsó módosítás: 2012-01-04 10:40

(8 megtekintés)