Szilveszter elõtt a Nagy-Mulató-hegyen

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-12-28
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-117 - Nagy-Mulató-hegy (Buják, 406 m ASL); QRA: JN97RV72, 1 pont


A HA-SOTA kiírás ezt a csúcsot Bujákhoz viszonyítva adja meg, de én inkább Bér falu határától vágtam neki az útnak.


Egy idõs nénike útbaigazított. Elmondása szerint kb. 1 km után jobbra le kell térni és egy patakon átívelõ fahídon kell átmenni. A patakon átmentem, de hídnak nyomát sem láttam.
Egyébként a letérés helye viszonylag könnyen beazonosítható volt, ugyanis itt keresztezte a z- jelzés a faluból kivezetõ utat. A jelzés egy horhoson vitt keresztül. Amint látszik, a köd semmivel sem volt kisebb, mint az elõzõ napon, hi.
Jó km vagy inkább kettõ után a z- jelzésrõl balra letértem a csúcs irányába. De itt is ilyen széles erdei út vezetett fel - hosszú kaptatókkal megspékelve - majdnem végig a tetõre.
A hegy teteje viszonylag hosszan, keskenyen elnyúlt. A fák is úgy helyezkedtek el a két oldalon, hogy középen a 40m-es dipólt simán ki tudtam húzni.
Az aktiválás jól ment. Aksi-cserével összesen 40 percig tartott a pile-up. Ezalatt 47 qso-t rögzítettem, benne hat HA-hívójelet, köztük HA2VR/P Gyuszit, aki az EM-017-rõl dolgozott. (TNX!)
Amíg el voltam foglalva a rádiózással, párom megtalálta a csúcskövet is - a qth-mtól vagy 25m-re, hi. (A követ én nem bázisnak, hanem csak "álláspontnak" használtam - egy fénykép erejéig.)


A helyi kedves néni elmondása szerint a hegyrõl jó idõben csodálatos kilátás nyílik a Cserhátra, a Mátra csúcsaira, sõt még Budapestet is lehet látni. (Hát ez nekem nem jött össze, örültem a 100-150 m-es látótávolságnak, hi.)


Utolsó módosítás: 2012-01-04 22:04

(12 megtekintés)