Ismét Bér, de most az Andezit oszlopok irányába

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-12-29
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-066 - Piski-hegy (Bercel, 409 m ASL); QRA: JN97RU57, 1 pont


Annyira megtetszett a biztos parkolás az elõzõ napi kedves néni háza elõtt, hogy - bár a HA-SOTA ezt a csúcsot Bercelhez viszonyítja - ismét csak Bérre mentünk és ugyanonnan, ugyanabba az irányban, ugyanazon az úton kezdtük meg a gyaloglást, mint az elõzõ napon.


A változás csak annyi volt, hogy a köd nagy része eltûnt. Viszont ez azt eredményezte, hogy az elõzõ napi nulla fok helyett, mínuszok voltak, és rendesen csúszkáltunk a lefagyott jeges úton a dombokra fel és le. (A képen az elõzõ nap "meghódított" Nagy-Mulató-hegy vonulata látszik.)
Ugyanannál a pontnál, ahol az elõzõ nap jobbra tértünk le a z- jelzésnél, most balra fordultunk és mentünk felfelé. Sajnos többször is elvesztettük a jelzést - és nemcsak azért mert elég ritkán van kifestve. Belebonyolódtunk egy cserjésbe és egy horhosba, amely tetemes idõveszteséget okozott. Így már nem maradt idõ a híres Andezit oszlopok felkeresésére.
Ellentétben a Nagy-Mulató-heggyel, itt a csúcskõ ép és érintetlen volt, de úgy be volt nõve fákkal, hogy oda lehetetlenség volt a dipólt kihúzni. (Max egy GP-vel lehetett volna dolgozni onnan. Viszont a körbe lévõ nagy köveket "asztalként" fel lehetett volna használni hi.)
Így 50-60 m-rel visszamenve, az erdei úton telepítettem az antennát és a "szokásos kényelemben" rendeztem be a qth-mat. (Magyarul a földön ülve / térdelve, hi.) Az aktiválás meglehetõsen rövidre sikerült. Kb. 25 perc után elfogytak az állomások. Ezalatt 35 qso-t naplóztam, benne hat HA-hívójelet, köztük Viktor/HA5LV és Laci/HA5MA párost a Gerecse-tetõrõl. (TNX!)


A falu szélétõl légvonalban vagy 3 km-re volt a cél, de az erdei, illetve turista utakon haladva több mint 1.5 órába telt a feljutás. A lejövetel sem volt sokkal rövidebb, hi. Az andezit oszlopok megtekintése az úton további két órás kitérõt jelentett volna. (De már várt bennünket az ebéd, hi.)


Utolsó módosítás: 2012-01-04 22:39

(27 megtekintés)