Vár-bükk

ha2vr, HA2VR - 2012-01-30
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-003 - Vár-bükk (Nagybörzsöny, 743 m ASL); QRA: JN97KW59, 6 pont, HAFF-004


Tavaly kb. ugyanebben az idõben indultam el a Börzsönybe és próbálkoztam meg a Vár-bükk megmászásával. Akkor a nagy hó miatt a feljutás nem sikerült, csak a piros +-on tudtam nagy nehezen a vár alatti részen elmenni. Akkor a Kemence patak völgyében indultam, ahol szinte lehetetlen volt haladni, mert a patakon az átkelésekkor a kövekre ráfagyott víz olyan csúszóssá tette, hogy többször a vízben kötöttem ki a szárazföld helyett.


Ma az üdülõ mellõl, a piros négyszög jelzésen indultam. A piros eleje elég jól járható, amely kb. egy 500 m-t követõen már jegessé, csúszóssá vált.
Pazar kép fogadott a gerincen. Verõfényes napsütés, szikrázó hó, szép tiszta levegõ és a környezõ hegyek. (A kép a Csóványos felé készült.)
A Salgóvár alatt a lábnyomok a piros +-on folytatódtak. A várba cak a legelszántabbja mehetett föl. Nagyon csúszós volt az ösvény. A Vár-bükkre elég nehéz volt a feljutás, mert a 10-15 cm-es hóban nem volt kitaposott út.
Fenn a csúcson napsütés és kellemes idõ fogadott. Kb. 1,5 órát voltam fennt és rádióztam.


A csúcson már sokszor voltam, szívesen túrázom errefelé. Szép a kilátás keleti irányba és jót lehet innen (is) rádiózni. Egy újabb hóesés azonban már járhatatlanná teheti az útvonal végét.


Utolsó módosítás: 2012-01-31 11:23

(26 megtekintés)