Nagy Õr hegy - Bajna

Juhász Péter, HA2JP - 2012-02-18
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2JP


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-033 - Nagy-Őr-hegy (Bajna, 362 m ASL); QRA: JN97HP43, 1 pont


Ma a bajnai Nagy Õr hegyet vettük célba. +6 fok, semmi szél, közepesen felhõs ég szóval, igazi kiránduló idõ. Hát hegyre fel!


Bajnáról a Vörösmarty utcából indultunk. Az utcából gyakorlatilag egyenesen a hegyre vezet az út. Egy kis szántón és egy patakon áthaladva rögtön a borospincék között találjuk magunkat.
A pincék között autók által kijárt út található, ami tiszta száraz idõben bizonyosan jól járható. Most vastagon hó fedte, ami olvadt, ezzel bõségesen megáztatta a talajt. Ezen az úton végigsétálva gyakorlatilag a felfelé vezetõ út 80%-a megtehetõ, minden nehézség nélkül.
Az út a végén 2 irányba elágazik. Itt balra haladunk tovább, majd mielõtt a "bukkanón" áthaladnánk, ismét balra egy kis gyalog ösvény található. Ez vezet fel a csúcsra. A mi tempónkban ezt a kissé meredek utat 8 perc alatt tettük meg.
Az ösvény nem teljesen egyértelmû elsõre, szûk és a növényzet is sûrû. De valaki erre is gondolhatott, mert az ösvény mellett az út mindkét oldalán a fákra sárga szalagok vannak felkötve. Ez segített nekünk is, amúgy simán elmentünk volna mellette.
A hegytetõre felérkezve két kõbõl kirakott tûzrakó és egy hatalmas kereszt fogadott minket. Meglepõ módon itt nincs minden tele szeméttel (bár lehet, hogy csak a hó fedte el). A hegytetõrõl szép kilátás nyílik Bajótra és Epölre egyaránt. Szépen ellátni a Gerecse tetején lévõ TV toronyig. A másik irányba csak a fák vannak, bár tavasszal bizonyosan azok is szép látványt nyújtanak.
A technika ördöge most sem aludt, ezért a csúcsra felcipelt akkumulátort eddig ismeretlen okokból nem tudtuk mûködésre bírni, bár lent még nem volt vele baj, így az FT-857D hamar visszakerült a táskába és a tartalékként felvitt Wouxun UVD1-el kezdtem meg a forgalmazást (így tuti QRP volt az állomás). Az antenna most is a már jól bevált HA2NL Laci barátom által készített J antenna volt.
Mivel ezen a csúcson is van egy legalább 5 méteres kereszt, ezt most is kihasználtam és egy kötözõt a kereszt szárán átdobva oda húztam fel az antennát.
SMS-küldés, és indult a vadászat. Kb. 1,5 óra alatt 15 QSO, mind 2 méteren FM-ben. Elég hamar hûlni kezdett, ezért megelégedtem a 15 összeköttetéssel, leszerelés és indulás lefelé.


A csúcs könnyen és viszonylag gyorsan (30-35 perc) megközelíthetõ, a kilátás szép, Bajna és Epöl teljes egészében belátható fentrõl. Lehetõség van fent tüzet rakni, sütni, fõzni. Elégedettek voltunk a kilátással és a környezettel egyaránt. Ajánlom mindenkinek a helyet, érdemes felkeresni. Az aktiváció alatt készített képek itt találhatóak. A logokat feltöltöttem a SOTA adatbázisba is ezeket itt lehet megtekinteni. HA2JP - 2012.02.18


Utolsó módosítás: 2012-02-20 07:53

(70 megtekintés)