A Börzsöny legmagasabb pontján

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2012-03-09
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-001 - Csóványos (Börzsöny, 938 m ASL); QRA: JN97LW37, 10 pont, HAFF-004


Már több, mint két hónapja nem voltam gyalográdiózni. Az idõ szépnek ígérkezett, ezért úgy döntöttem, hogy még a téli szezonban felmegyek valami magasabb csúcsra, hogy bezsákoljam az extra 3 pontot is. Így esett a választás a Csóványosra. Kiindulási pontként Diósjenõt választottam.


Eredetileg a z jelzésen terveztem felmenni és a piros kereszten lejönni, de végül is felcseréltem a két utat. A reggeli mínusz 1-2 fokos fagynak köszönhetõen kezdetben "száraz" úton tudtam haladni. Szintben kissé feljebb érve az út - da csak az erdei út - jeges volt a letaposott hómaradványoktól. Itt jutott eszembe, hogy mi van, ha feljebb hó is lesz? Lett!
A Foltán keresztnél lévõ tisztásra felérve még mindig semmi nyoma nem volt a hónak.
A padok mellett kedvem lett volna egy kicsit megpihenni, de ...
a tábla szerint a csúcs 45 perc alatt elérhetõ. Na, gondoltam, majd pihenek fenn. Folytattam az utam a piros kereszttel jelölt úton és - a hegy északi oldalán - egyre jobban mentem bele a jeges, le nem taposott, helyenként 40-50 cm-re összeállt hóba. Mondanom se kell, így innen a feljutás kicsit több ideig, kb. két óra hosszat tartott.
Ahol a jeges hó megtartott, ott nem volt gond, de inkább nem tartott meg és így rendszerint térdig belesüppedtem a hóba.
A tervezetthez képest kicsit megkésve, de sikeresen felérkeztem.
Míg a torony körzetében végig megvolt a 10-20 cm-es hó, néhány lépéssel arrébb lévõ emlékkõ körzete - melyet közvetlenül érte a napsütés - hómentes volt.
Egy újabb kellemes qth. Nem a földön ülve, vagy térdelve kellett rádióznom, hanem kényelmesen települve a padokon. Mivel a hegy HAFF csúcs is, úgy gondoltam, hogy sokat rádiózom. De csalódnom kellett. 25 perc alatt 40m-en megcsináltam 39 (köztük csak 3 HA) qso-t, majd mintha elvágták volna: sehol semmi. Más sávokon sem. Mike-ot vittem, de ennek ellenére is 2 m-en csak egy QSO-t csináltam. (TNX HA4FY!)
A sávok próbálgatása után, alig lemerített akumlátorral - szégyenszemre - lebontottam, majd felmásztam a GEO toronyba egy kicsit szétnézni. Így látszott a Nagy-Villám sípályája. Bár szépen sütött a nap, kevés felhõ volt, de a párás idõ miatt sajnos nem tudtam "messzire" (a Tátrára, illetve a Mátrára) ellátni.


Bár a havas-jeges utat nem számoltam bele, amely miatt a gyaloglás jóval tovább tartott, mint terveztem, jól esett egy kis mocorgás a természetben. Elég kedvelt csúcsnak számíthat a Csóványos, mert - hétköznap ellenére is - jó néhány turista jött föl a hegyre. Volt, aki már találkozott is gyalográdiósokkal fenn a toronyban, hi.


Utolsó módosítás: 2012-03-10 18:24

(21 megtekintés)