A Tenkes-kapitánya nyomában

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2012-03-25
Ajánlott turistatérkép: 25. Villányi hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-009 - Tenkes (Siklós, 409 m ASL); QRA: JN95DV03, 1 pont


Mivel az általam még nem érintett csúcsok egyre messzebb vannak a lakóhelyemtõl, így ismét egy többnapos túrát iktattam be a párommal. Úgy látszik a gyógyfürdõk közelében lévõ szállodák igencsak telítve vannak, így most is csak vasárnaptól sikerült szállást szereznem. Az M6-os alagútjainak és viaduktjainak köszönhetõen viszonylag gyorsan le is értem Pécsre. (Még nem tudom, hogy a rendõrök mennyire "díjazzák" eme cselekedetemet, hi.)


Elsõre a Tenkes-hegyet választottam, mivel útba esett, ráadásul a beszámolók szerint csak egyszer volt aktiválva, az is vagy 7 éve. Pécsrõl Harkány irányába haladva az 58-as út mellett lévõ híres Tenkes csárdánál tettem le a kocsit. Szemben a hegy, elõtte egy szõlészet, borkóstolóval, bor vásárlási lehetõséggel. (A kóstolást sajnos ki kellett hagynom. A szabály az szabály!)
A kiindulási pont megválasztása nagyon szerencsésen alakult, ugyanis innen csak 1.8 km-re volt a csúcs lévonalban. Ráadásul erre vezet a k- jelzés is.
Ilyen és ehhez hasonló jól járható út, illetve horhos vezetett fel egy aszfaltút és egyéb turista utak keresztezõdéséig. Innen a GPS jelzése szerint már "toronyiránt" mentem fel az erdõn keresztül pár száz métert.
Csúcskövet nem találtam, de egyéb ilyen betonkockát a tetõn igen (szerencsére a kerítéssel lezárt területen kívül.) Erre merõlegesen húztam ki a 40m-es dipólt. Sajnos csak K-NY-i irányba tudtam. Ez az adás-vételben meg is látszott. (Illetve hallatszott.)
Amúgy nem panaszkodhatom, átlagban 1 perc alatt egy qso össze is jött. Összesen 48, köztük 2 S2S és 5 HA hívójel. (TNX!) 2 m FM-en is sikerélményem volt - határ ide, határ oda - egy pécsi állomás jelentkezett a hívásomra, hi.
A hegytetõn kilátás nem volt, viszont felfelé menet a szemben lévõ dombon megláttunk valamit. A helyiek szerint a csarnótai vár. Az aktiválás után lepakoltunk a csárdánál, majd felmentünk erre a - Tenkestõl - kisebb dombra. Távolságba a csárdától durván ugyanannyira volt, mint a Tenkes. (De "csomag" nélkül sokkal kellemesebben esett gyaloglás, hi.)
Amikor felértünk, kiderült, hogy nem egy várrom, hanem egy kövekbõl (és betonból) viszonylag újabban épített kilátó van fenn egy csúcskõ melltett. A zászlót a szél már rég leszaggatta, de viszont - a Tenkessel ellentétben - innen nagyszerû kilátás nyílott a környezõ vidékre.


A túra után kellemesen elfáradva elfoglaltuk a szállásunkat Harkányban. Én pedig sürgõsen felkerestem az elsõ borkimérést és leteszteltem a helyi sajátosságokat. (Jól esett, hi!)


Utolsó módosítás: 2012-03-29 16:55

(20 megtekintés)