Két csúcs a Villányi-hegységben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2012-03-26
Ajánlott turistatérkép: 25. Villányi hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-008 - Szársomlyó (Villány, 442 m ASL); QRA: JN95EU95, 1 pont
  DD-010 - Fekete-hegy (Villánykövesd, 341 m ASL); QRA: JN95EU89, 1 pont


Mivel a Villányi-hegység keleti térségében két csúcs is van, melyek között a távolság légvonalban csak 2 km, úgy döntöttem, hogy ezt bevállalom egy napra. Bár az elõírás miatt a szintkülönbség kétszeri hegy- - akarom mondani domb - megmászására felkészültem, de - gondoltam, hogy - a kettõ közötti völgyben futó k- jelzés csak átvezet valahogy a szõlõültetvényeken.


Mivel a Szársomlyó fokozottan védett terület, a belépés engedélyköteles, ezért elõzetesen - felhívtam a Duna-Dráva NP-ot és - utánajártam a belépési lehetõségeknek. Az illetékes "túravezetõ" elmondása szerint szerdától vasárnapig - igény esetén - naponta visz fel csoportokat. A túrák 1000-kor indulnak a nagyharsányi szoborparktól. (Ajánlom a lehetõséget mindenkinek, aki arra felé akar menni.)
Így én is innen indultam. Mivel a szoborpark a falutól mintegy 3 km-re van, ezt a 3 km-t azután gyalog felfelé menet a gerincen kellett (visszafelé) megtenni. (A helyiek a faluból nem ajánlotték a közvetlen felmenetelt, bár a lehetõség nem kizárt.) Rengeteg absztrakt, modern szobor található a szoborpark nyitott területén.
Ilyen és ehhez hasonló - egyszemélyes - csapáson, úton lehetett felmenni a gerincen.
Már látszik az út vége.
A tetõrõl egész jó a kilátás délre, Horvátország irányába, illetve északra, - a dombocskára - a Fekete-hegyre, a délutáni célpontomra.
Hétköznap lévén, átlagos aktivitás mellett, közel fél óra alatt 32 összeköttetést naplóztam 40 m-en, köztük egy S2S-t és két HA állomást. (TNX!) A 2m nem hozott eredményt, s az elõzõ nap derült ki, hogy a 30, illetve 20 m-es antenna helyett mást pakoltam be. Így, maradt az egy sáv. (Ha az éles szemûek kiszúrnak valami ismerõs, nem szokásos anyagot a felszerelésemben, az egyáltalán nem a véletlen mûve, hi.)
Felfelé menet láttam egy gyalogösvényt a Fekete-hegy felé, amely ugyan meredek volt, de azon akartam lemenni a k- jelzésig. Sajnos ezt elvétettem, így visszamentem a szoborparkig, majd onnan céloztam be a dombot. Hatalmas, rendezett szõlõültetvények között, mellett meneteltem amíg elértem az erdõ szélét.
Ez nem természetvédelmi terület, de a kicsi madárkákkal azért törõdnek.
A hegyre (dombra) nem igazán vezet fel út. Bandukolva az erdõ és a szõlõültetvény között egyszer csak a szerencse rám mosolygott. Egy vállalkozó szellemû egyén, aki feljárhat a csúcsra - fákra kötött színes mûanyag szalagokkal - megjelölte azt a helyet, ahol keresztül lehet vágni az erdõn.
Innen a letérés helyérõl így látszott a Szársomlyó.
A csúcson egyébként nincs kilátás. Viszont van egy kis ritkább rész, ahol kényelmesen fel lehetett állítani a dipólt.
A csúcskõ mellett települtem, de csak azután, hogy a hangyafészkek helyeit gondosan kikerültem.
Nem volt nagy terjedés, 50 perc alatt 38 qso-t írtam be a logba, úgy, hogy a teljesítményt fel kellett emelnem 25W-ra. Íg is összejött azért kettõ S2S és 4 HA állomás. (TNX!)
Útban vissza Harkányba még megálltunk a siklósi várnál. Innen így látszott a napi SOTA-cél.



Utolsó módosítás: 2012-03-30 13:20

(139 megtekintés)