Két újabb csúcs a Gerecsében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2012-04-19
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-012 - Gorba-tető (Tardos, 505 m ASL); QRA: JN97FP18, 2 pont, HAFF-017
  KD-008 - Öreg Kovács (Gerecse, 554 m ASL); QRA: JN97FP04, 2 pont, HAFF-017


Sajnos, ha csak a hivatalos idõjárás elõrejelzésre hallgat az ember, akkor nehezen szánná rá magát a kimozdulásra. A minap is lefújtam egy utat, azután pedig itthon az ablakból néztem milyen jó idõ van, hi. Most csak egy többnapos kiruccanást mondtam le, de zivatar-jóslás ide, zivatarjóslás oda, erre napra beterveztem két csúcsot.


A gorbai, út menti parkolót nem tartottam elég biztonságosnak, így a a kocsit Tardos(bánya) központjában, a templom mellett raktam le. Innen a GPS 1.1 km-re adta a tetõt légvonalban. Ha már itt jártam, körülnéztem egy kicsit. A templom elõtt és a világháborús áldozatok emlékmûve mögött a földön hever ez a nem túl régi - Trianoni vörösmárvány emlékkõ.
Hogy lehetõség szerint ne kelljen kétszer is ugyanazon az úton haladni, ezért a csúcsra északi irányból terveztem feljutni. A faluban elhaladva a Kálvária lépcsõsoron, többé kevésbé a z- jelzést követtem. Mielõtt letértem a jelzésrõl és bementem az erdõbe, a dombról így látszott a pár éve meglátogatott Gerecse-tetõ tornya.
A természet szépen zöldül, de szerencsére még az aljnövényzet nem gátolt a szabad mozgásban. Az erdõben sétálva megláttam ezt a kegyhelyet. Mellette vagy 50 m-re pedig volt két német katona sírja, akik a 2. vh végén itt vesztették életüket. Innen a csúcs már csak kb. 500m-re volt, és a "tetõnek" köszönhetõen majdhogynem síkban.
A csúcskövet (de csak azt) megtaláltam egy kis tisztáson, arra települtem. Új antennát avattam fel, az elõzõ héten összeállított (5LV és 5MA által közzétett) 3-sávos dipólt. Nagyon csöndes, zajszegény környezetben jól ment a sáv, 40m-en 3! óra alatt 52 qso-t gyártottam. (TKS a 6 HA hívásnak.)
Nincs képBontás után folytattam az utamat déli irányban és belecsatlakoztam a korábban elhagyott - a tárképen is jelzett - erdészeti útba, amely szépen levitt a gorbai parkolóhoz. (Egyébként a GPS szerint a két csúcs között mindössze csak 2.2 km a távolság. Légvonalban, hi.)
A közutat keresztezve a p- jelzést választottam, de nem az I, hanem a déli irányban. Meg is bántam, amikor rájöttem, hogy a csúcs végig el van kerítve. Szerencsére volt egy nyitott rész, itt bementem és nem jelölt, de széles, gépjármûvel használt erdészeti úton haladtam, amíg csak lehetett, Onnantól toronyirány mentem fel igen meredeken. Jól megizzasztott. Még egy vaddisznó is elcsörtetett elõttem. Nincs kép
A nagy bozótosban megtaláltam a helyérõl kifordított csúcskövet. Látszott, hogy arra valaha út vezetett, de jócskán benõtte már a természet. Ezért úgy döntöttem, hogy vagy 50-re lévõ erdészeti út mellett állítom fel az antennát.
Mikor bekapcsoltam a rádiót, majd hanyatt vágtam magam. Iszonyú zaj a 40m-ren. Pedig a távközlési tornyoktól vagy 200 m-re voltam. Sõt települtem már közvetlenül ilyen tornyok alá és mégsem tapasztaltam ilyen mérvû elektro-szmogot. (Akárcsak otthon lennék a fõvárosi lakásban, hi.)
Nincs képAmíg az akku bírta, összesen 90 percig, addig forgalmaztam. A 3 sávon (7-10-14MHz) összesen 81 összeköttetést (benne 5 HA hívójelet, TNX) naplóztam, kezdve egy S2S-sel. A 20 m-re már eléggé legyengült aksi kapacitás jutott, és amikor 3 ök-bõl 2x is a ronda hangszínre tettek megjegyzést, akkor bontottam.
Visszafelé már az É-i irányba lévõ p- jelzésen jöttem le, s amikor ismét leértem a gorbai parkolóba, kezdtem sajnálni, hogy nem ott hagytam a kocsit. Így még volt egy jó 2 km-es sétám a faluba, de ez már aszfaltúton történt.


A beígért zivatar szerencsére nem jött. Szél sem volt. Délelõtt, amikor még ki-ki sütött a nap, akkor majdhogynem melegem volt, de amikor a felhõk takarták a napot, akkor bizony elkelt a dzseki.


Utolsó módosítás: 2012-04-20 15:05

(19 megtekintés)