Még egy különálló hegyecske

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2012-05-30
Ajánlott turistatérkép: 20. Vértes térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-015 - Csóka-hegy (Vértes, 479 m ASL); QRA: JN97DI08, 1 pont, HAFF-046


Alig két nappal az elõzõ csúcs után, még érvényes autópálya matricával, benzináremelés elõtt, kihasználva a jó idõt még egy viszonylag különálló csúcs becserkészésére vállalkoztam. Úgy látszik ez a csúcs se nyerte el az aktivátorok tetszését, mivel - az elõzõ, József-hegyhez hasonlóan - ez is csak néhányszor volt aktiválva. Arról nem is beszélve, hogy utoljára öt évvel ezelõtt.


A kocsit Csókakõn, a Tordai kettõs keresztnél hagytam. Hogy miért Tordai? A kis tér, amelyiken felállították, annak a neve Tordai.
Mehettem volna a vár alatti parkolóig kocsival, csak errõl akkor még nem tudtam. Így maradtam a "biztonságos" faluközpontban. A parkolóból így látszik a vár.
A parkoló mellett kulturáltan kialakított pihenõhely és gyerekjátszó található.
A tisztáson áthaladva követtem a k- jelzést, amely egy jó darabig - aszfaltút elágazásig - ebben a horhosban vezetett.
A parkolóból a csúcs légvonalban mintegy 2.5 km volt. A tetõre felérve a tisztáson, a geo-torony körzetében több kommunikációs torony is volt. (Szerencsére ezek nem okoztak zavart, hi.)
A geo-torony elõtt települtem. Idõm volt, két jól feltöltött aksim is, gondoltam itt most "aratni" fogok. Arról nem is beszélve, hogy HAFF azonosítóval is rendelkezik a terület. Nem így történt! Volt olyan 54 perces periódusom, hogy 3 sávon váltakozva, folyamatosan adtam a CQ-t 40 W-tal és egyetlen állomás sem jelentkezett.
Összességében 55 qso-t nyugtáztam, köztük 3 S2S volt. HA-hívójel is csak kettõ került be a logba. (TNX HA5TI és HA1TV/p!) Bontás után fölmentem a toronyba. (DD-16-hoz képest, itt nem lopták el a vaslétrákat.) Fentrõl a tetõ így látszott...
... Mór pedig így.
Visszafelé megmásztam a várat. Látogatható! (Saját felelõsségre.) Sajnos nem kezdtem el számolni a felvezetõ lépcsõket, de sok volt. És elég nagyokat kellett (fel)lépni, hi. A várat újítgatják, egy tábla szerint 200Ft-ot kérnének támogatásra, de a környéken nem volt egy lélek sem. (Gondolom ez a felírat inkább a hétvégékre vonatkozik.)
A várból így látszott a település. Innen, vissza a kocsihoz már nem az erdõn keresztül a lépcsõsoron, hanem a "fõbejáraton" át, kiépített aszfaltúton tértem vissza.


Látszik, hogy "jó kezekben" van a falu. Kulturált, tiszta, rendezett. Érdemes oda családostól is kirándulni. A várból pedig - igaz csak az egyik irányba, de - jó kilátás nyílik a területre.


Utolsó módosítás: 2012-05-31 17:09

(18 megtekintés)