Magyányos csúcs a Balaton-felvidéken

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2012-07-08
Ajánlott turistatérkép: 32. Somló hegy térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-020 - Somló (Devecser mellett, 432 m ASL); QRA: JN87QD45, 1 pont, HAFF-040


Egy jó hónapos kihagyás után, a véletlen úgy hozta, hogy kis kerülõvel de be tudtam cserkészni ezt a szép hegyet. Részben a hõség miatt, részben a múlt heti - nyögvenyelõs - HAFF aktiválás (kedvezõtlen tapasztalata) miatt, továbbá családi elfoglaltságok miatt nem is írtam be magam a "SOTA watch upcoming activations" közé. Ennek ellenére - többek között köszönve HA7UG, Lacinak, aki gyakorlatilag azonnal beírt a "latest spots"-ok közé - elmondhatom, hogy igen sikeres aktiváláson estem túl.


A 8-as útról Somlóvásárhely magasságában tértem le a hegy irányába. Szõlõültetvények és pincék mellett elhaladva a Kálvária mellett lévõ parkolóban hagytam a kocsit. Innen a csúcs légvonalban a GPS szerint csak 650 m volt. Gyalog elhagyva még egynéhány pincét, az út bevezetett a fák közé. Gondoltam visszafelé kiürítve a vizes flaskámat majd feltankolom egy kis Somlóival, de pechemre, este 7 után már néhány megszállott turistán kívül senki sem volt a hegyen. Kiértem egy nagyobb, nemrég lekaszált rétre, ahonnan csodálatos kilátás volt a Balaton felvidékre. Szépen be lehetett azonosítani az általam bejárt, illetve be nem járt bakonyi csúcsokat.
Felérve a csúcsra, éppen, hogy lekéstem a Szent-István-kilátó nyitva tartási idejét. (A kilátó vasárnap 1600-ig látogatható.) Így "csak" a 432m-es magasságból vettem szemügyre a tetõt és a tágabb látnivalõkat.
A dipól antennát a szokásos módon 2 fa közé kihúztam ki. A háttérben a 8-as útról is látható hatalmas kereszt, elõtte a "pogány" Szent István.
Jónéhány facsoport volt a tetõn, hozzá asztallal és paddal, én mégis a legkényelmetlenebbet választottam, - amelynek lapja igencsak ferde volt - viszont ez volt csak árnyékban.
1700 elõtt kezdtem meg az aktiválást, de még ekkor is igen erõsen és forrón sütött a nap.
Csak 40m-en dolgoztam, viszont így is összejött egy bõ óra hossza alatt 79 összeköttetés távíróban, köztük 14 HA állomás. Egyébként iszonyú nagy QRN volt, a nagy "reccs"-ek között többször is kellett kérnem a hívójelek ismétlését, mert egyszerûen képtelen voltam levenni. Emellett pedig az erõs szél állandóan ott fütyült a fülemben. (Kellett volna egy "füles" is , hi.)


Kicsit elgondolkodtató, hogy elemezve a múlt heti Körös-Maros NP (HAFF-008) aktiválás és a mostani, Somló Tájvédelmi körzet (HAFF-040) tapasztalatait igen eltérõ eredmény jön ki. Mindkét nap hétvége volt és hõség. A múlt héten háromszor annyi idõt töltöttem a rádiózással, mint most. Háromszor mentem vissza Kunszentmárton környékére, hogy összejöjjön a minimálisan szükséges 44 qso. Akkor három akkumulátort merítettem le (leginkább az állandó cq-zás miatt), most hétvégén egy aksi sem merült le teljesen. A múlt héten viszonylag tiszta volt a sáv, még verseny sem volt. Most viszonyt volt RH CW verseny és ráadásul igen erõteljes QRN is. Mégis 1/3 idõ alatt, 30 %-kal több összeköttetést csináltam. Mégiscsak lehet valami hatása rövidhullámon is a tenger szint feletti magasságnak!? Ugyanazon dipól antenna használata mellett a múlt héten csak 4 HA állomás volt, összesen 1-2 DL, HB, 1-1 OM, 9A, S5, nulla SP, OE. A mostani aktiválás összeköttetéseinek a zömét - a korábbi tapasztalatoknak megfelelõen - ezen közép-európai országok adták.


Utolsó módosítás: 2012-07-09 18:13

(13 megtekintés)