HAM etikett, az meg mi a fene!? W7/KG-060

Péter, HG1DUL - 2012-06-17
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG1DUL

Kelly Butte W7/KG-060 CN97GE10

Indulási magasság: 4463 láb (1360 méter)
Maximális magasság: 5420 láb (1652 méter)
Szint: 953 láb (290 méter)
Össz táv: 2 mérföld (3,218km) Fel: 1mf (1,609km) Le: 1mf (1,609km)
Teljes idõ: 4ó18p Fel: 58p Le: 35p
APRS
Legutóbbi Ararati sikertelenség után ahol csak 3 QSO-t sikerült összehoznom kézivel két méteren (zárójelben csak magamat okolhatom a félig sikeres aktiválásért, mert fáradt voltam összerakni a bodrit), valami könnyû csúcs után néztem. Ha már könnyû a csúcs, legyen mindjárt három esetleg négy. Persze mint általában a sok információgyûjtés ellenére sem alakultak úgy a dolgok ahogy azt elõre elterveztem. Azért két csúcsot bezsebeltem, na de lássuk a részleteket.


Az utat otthon kinéztem és összevetettem a GreenTrail térképekkel is. Ígéretesnek tûnt és reméltem, hogy nem lesz sok gond már a hóval sem ekkor tájt. Az idõ sajnos nem valami kedvezõ. Borús, szeles. Remélem a szél majd elfújja a felhõket és lesz frankó kilátás és ,hogy magasabban már nem lesznek annyira felhõk. De sajnos nem igazán javult ez a nap folyamán.
Az erdészeti utakon különösebb gond nélkül érem el a külsõ parkolót. Csak egy helyen kellett egy szûkebb részen keresztülvezetnem a hó miatt. Nem állok meg itt azonban ha már egyszer terepjáróval vagyok. Nézzük milyen az út folytatása. A folytatásban van pár mélyebb árok, de szerintem egy személykocsi is elmegy. Az út szûk csak egy autó fér el.
Kicsit több mint fél mérföld után elérem a belsõ parkolót ahol 4-5 autó is elfér és meg lehet fordulni. Itt megfordulok és leparkolok a parkoló végénél. Visszanézve a bevezetõ útra.
Az ösvény kiindulási pontja. Meredek szakasszal indul, de csak az eleje kaptatós. Összekapom a felszerelést és elindulok.
0648 kor már gyalogoltam is felfelé vagyis inkább félig meddig ennek a kötélzetnek a segítségével haladtam. Kicsit már viseltes és nem feltétlen van rá szükség, de azért megkönnyítette a feljutást. Ezután alacsony vegetációban haladtam, néha sikerült vizet a nyakamba ráznom az ágakról.
Ahogy felfelé haladok az út sziklássá változik és már nem annyira meredek. A szél viszont igencsak erõs itt már és azon gondolkodom, hogyan fogok antennát állítani. Remélem lesz majd valami fenyõ vagy a kilátónak korlátja amihez a pecabotot rögzíteni tudom majd.
Ez a csúcs egy ilyen fennsík szerûség elég meredek oldalakkal. Amint legyûröm az emelkedést szinte teljesen sík terepen kell menni. Itt megjelennek a fenyõfák és jelentõs hó is. Nem a téli bakancsomban jövök és hágóvas sincs nálam, de nem okoz sok gondot a sík terepen a havon haladni. Hamarosan elõ is bukkan a kilátó a felhõbõl.
Hatalmas szél van. Szerencsére a kilátó - ami valójában egy megtartott megfigyelõtorony - nyitva van. Ez nagyon jól jön, mert a hõmérséklet elég alacsony és így nem kell a szélben és a nedves levegõben lennem. Nekiállok állomást építeni. A botot a korláthoz kötöm az 5mm-es kötéllel és a szélnek ellen kikötöm két helyen. A korláthoz és picit lejjebb a villámföldelés sodronyához. Ezután elkezdõdik a játék a bodri hangolásával. Helybéliek szeretnének 7 megázni és megpróbálom beállítani a dipólt. Eleve nem látok sok esélyt erre, de elég sokat vacakolok ezzel. A tekercsekkel itt már nem lehet hangolni ezért a hosszakkal játszadozom, gyakorlatilag zéró sikerrel. Megunom és beállok 14 megára. Itt meg S8-S9-es zaj van és teljesen használhatatlan a sáv. Na mondom szép kis aktiválás. Feljöttem erre a könnyû csúcsra és még csak rádiózni sem tudok. Nincs mese két méter FM-ben kell próbálkoznom.
Ebben az esetben legalább teljesítmény van és nem 5 wattal gumiantennával kell próbálkozni. Elkezdek hívni az FM hívón és Randy K9VD jön is vissza. Ezután hamar összejön még három négy állomás. Fõként Randy-nek köszönhetõen aki állomásokat vadászott nekem a helyi átjátszón. Közben Randy-vel meg a többiekkel beszélgettem mikor szóltak, hogy nem kellene a hívó frekit bájcsevegésre, versenyzésre használni. Kicsit rosszul éreztem magam, hogy nem figyeltem erre. Egyáltalán meg sem fordult a fejemben a QSY mivel senkit nem hallottam a frekin és valahogy SSB-ben ez itt nem divat. Két méteren utána rá is kérdeztem itt a helyi nagyágyúknál, hogy hogyan szokás ez és mondták is, hogy SSB-ben nem zavar senkit ha hívón csevegnek. Persze teljesen igaz, hogy hívófrekin csak hívni kell. Erre figyelek is majd a jövõben ha FM-ezek.
Hamarosan összepakolok és elindulok vissza a kocsihoz az egyszerû terepen. Lefelé úton feltöltöm a vizes palackomat az olvadó hólé keltette patakocskából. A meredek részhez érve egy másik úton megyek le. Ez egy újabb ösvény ami kiváltja a köteles részt és a parkoló másik végén indul illetve érkezik meg. Alig több mint fél órába telt és a kocsinál voltam.
Cuccokat bevágtam a kocsiba és indultam is kifelé az úton egy másik csúcs felé. A kifelé vezetõ úton vettem észre ezt a kecsketetemet. Befelé nem is láttam, simán áthajtottam felette. Kiszálltam és lõttem egy képet gyorsan. Vajon egy puma kaphatta el?


Ha legközelebb FM-ezem mindenképp figyelek majd frekiváltásra, habár remélem nem sokszor fogok rászorulni. Köszönet Randy-nek a sok segitségért. Jobb lett volna, ha megy a 14 mega és lett volna valami kilátás is, de ez most így alakult.

HG1DUL 2012-08-09


Utolsó módosítás: 2012-08-10 05:23

(20 megtekintés)