Alsópetényi bringatúra

Koloh János, HA4FY - 2012-08-19
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4FY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-071 - Varga-hegy (Alsópetény, 379 m ASL); QRA: JN97OU86, 1 pont
  EM-062 - Dél-hegy (Alsópetény, 446 m ASL); QRA: JN97PV13, 1 pont


Kinek dombok, kinek hegyek, de a két Alsópetény környéki csúcs elég népszerû gyalográdiós körökben, így én is sort kerítettem rájuk.


Kiindulásnak Vác-Alsóváros vasúti megállót választottam. Innen jó bemelegítés volt a déli Cserhát hullámvasútja Õsagárdig. Õsagárdról a kék sáv, kék kereszt, majd jelzetlen úton haladtam a Varga-hegy felé. Végig ilyen jól járható, könnyen követhetõ földúton.
A csúcs az úttól alig 150 m-re van egy jó nagy bozót közepén, ezért most nem is próbálkoztam, hogy közelebb menjek. Ezt a kies magaslest néztem ki magamnak, de egy darázs igen agresszívan védte a felsõ szintet, így okos enged alapon, inkább a tövébe települtem.
A magasles tetejérõl azért nyílik némi kilátás észak-északkelet felé.
Ez meg a csúcs.
Innen a TuHu térképen is jelzett úton gurultam le Alsópeténybe. Itt rövid pihenõ, majd itt is a kék jelzésen indultam tovább a Dél-hegyre. Fölfelé ugyan elvétettem valahol az utat, volt egy kis kavarás, de azért feltaláltam a csúcsra, amely közvetlenül azt út mellett, egy kis tisztáson van.
A csúcskõre felállva, nyílik némi kilátás észak felé.
A közelbe, egy tuskót ülõkének használva települtem.


Az aktiválás után - immár a jó úton - vissza Alsópeténybe, majd tovább, Galgaguta, Aszódra, ahonnan aztán vonattal haza. Kellemes, nem túl nehéz túra, kifejezetten jól járható utakkal. Persze derékig érõ hóban, vagy egy negyven napos esõ után azért az útviszonyok biztosan nehezebbek egy kicsit.


Utolsó módosítás: 2012-08-24 14:46

(26 megtekintés)