Ünnepek után a Bükk aljában

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2012-08-22
Ajánlott turistatérkép: 30. Bükk Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-085 - Ódor-hegy (Bükkzsérc, 660 m ASL); QRA: KN07GX05, 4 pont, HAFF-002


Másfél hónapnyi "pihenés" után, ami inkább kényszerszünet volt a nagy hõség miatt, augusztus végére - mondván már úgysem lesz nagy meleg - beterveztem néhány csúcsot. Pechemre az idõjárás csak nem akart megváltozni. Jó melegben - egy kis reggeli gyógyvizes pancsikálás után - startoltam párommal az Ódor-hegyre. A kocsit Bükkzsérc határában, az erdész-ház mellett hagytuk.


Korábbi aktiválások beszámolóit olvasva, úgy döntöttem, hogy én is a turistaúton gyalogolva vagy 4-5 km-t, északról "támadom" meg a csúcsot.
A pL jelzésen haladva, átgázolva egy irtáson ilyen és ehhez hasonló gyönyörû kilátás adódott a Bükk hegyeire, völgyeire. Úgy számoltam, hogy a pL jelzésen kb 1 km-t kell mennem, majd délre fordulva irány a csúcs. Csak valahogy egyáltalán nem adódott ösvény, csapás, amelyen nekiindultam volna. Így folytattam az utam...
... s kijutottam egy karbantartott, murvás, széles útra, melyen zöld kerékpárjelzés volt. Ezen kellemesen sétálva majdnem körbejártam a hagyet. Elhaladtam az Ódor-vár mellett. (Amely az ismerõsöm szerint nem is vár, csak egy szikladarab.)
Feljárat továbbra sem adódott. Viszont egy kerítés igen. Ezen - egy néhány lépcsõfokos létra segítségével - könnyen átjutottam. De nem kellett volna besétálni az elkerített területre. Két okból sem. 1.: a csúcs nincs "benn", tehát a másik oldalon át kellett mászni a drótköteg felett, ami viszont igencsak körülményes volt. 2. az út hamar elfogyott és egy szedermezõn kellett átvergõdni. A végére szép "színes lett a ruházatom", hi.
Az erõfeszítéseimet végül siker koronázta, elértem a csúcsot, megtaláltam a követ.
A követ körülvevõ dzsungel irányába - kb. É-D-i irányban - kihúztam a dipólt.
Köszönve, hogy ez a SOTA csúcs is egyben a Bükki NP területén van, az aktiválás nagyon jól ment. Kb 1.5 órát forgalmaztam 40-30-20m-en és összesen 90 összeköttetést naplóztam. Benne 1 S2S, 4 HA hívójel, és az elsõ USA qso-m SOTA-zas közben.
Visszafelé, megindultam északnak, majd egy másik kerítést balról követve, viszonylag rövid idõ alatt rájutottam a pL jelzésre, majd vissza a kiindulópontra. (Ezt a letérõ pontot kellett volna valahogy megjelölni, hi.)


Bár az erdész-ház után 4-500m-rel ki volt rakva egy "Mindkét irányból behajtani tilos" tábla, de ezt nem minden autós vette figyelembe. Sõt azt is mondják, hogy ezen az úton el lehet jutni Felsõtárkányba. (Bár volt olyan autós, aki visszafordult, mert ez aszfaltút egyszer csak elfogyott alóla, hi.) Ugyanakkor, amikor én gyalogoltam felfelé, szembõl a kerékpárosok tucatjai döngettek lefelé. Lefelé jó, de ahhoz, valahol, valamikor fel is kellett tekerni. Na ezért nem vállalom én be a kerékpáros SOTA-zást. (Alföldi ember vagyok, hi.) Késõ délután - útban Egerbe - a bogácsi strandon megpihentettük és kiáztattuk fáradt lábainkat.


Utolsó módosítás: 2012-08-26 21:23

(10 megtekintés)