Két csúcs helyett egy Sirok körzetében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2012-08-24
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-128 - Nagy-Várhegy (Sirok, 287 m ASL); QRA: KN07CV29, 1 pont


Ember tervez ... És csak nem jött össze a Sirok körzetében lévõ két csúcs egy napon történõ aktiválása. Pedig a két csúcs - EM-073 és EM-128 között lévonalban csak 3.6 km van és a magasabbik is csak 356m. A kocsit gyakolratilag a település közepén tettem le.


Nagy lendülettel a település szélén, egy aszfaltúton megindultam. Jobb oldalt a háttérben a Kékes-tetõ TV-tornya látszik. (Már amennyire látszik a párás idõben.)
Innen, gyakorlatilag északra a siroki vár látszik a dombtetõn. (Csak azt nem értem, hogy ha a vár "odaát" az közút másik oldalán van, akkor miért hívják ezeket a dombokat "Kis- és Nagy-Vár-hegynek???)
Fölszaladtam a dombra, elértem a tetõt és akkor mit látok... Elõttem egy meredek, járhatatlan domboldal, szemben pedig egy másik, alig valamivel magasabb domb, a kettõ között csordogál a Tarna. A GPS is jelezte, hogy még további 250m-re van a kívánt csúcs. Nem volt mit tenni vissza-, lementem az erdõ szélére és jobbról, déli irányba megkerültem a Kis-Várhegyet.
Jó 2 km-re haladva keleti irányban, közben figyelve a "túloldali" terepviszonyokat, rájöttem, hogy erre a dombra csak D-DK-i irányból tudok feljutni. Egy vízmérõ ponton "átkeltem" a Tarnán és folytattam utamat D-DK-i irányban, egész addig, ameddig egy út meg nem indult felfelé, be az erdõbe.Nincs kép
Végre felértem. Így aztán a légvonali kb. 1 km-es út több mint két órámba tellett.
Egy kidõlt fán rendeztem be a QTH-mat. A dipólt is simán ki lehetett húzni kb. É-D irányba. Mintegy 40 perc rádiózás után elfogytak az állomások. Ezalatt 40 és 30 m-en összesen 46 összeköttetést naplóztam, benne egy S2S (TNX az infót Laci, 7UG) és 3 HA hívójel.


Visszafelé közel ugyanazon az úton jöttem le és mentem vissza a kocsihoz. E potya felrohanás és a be nem tervezett sok gyaloglás miatt, meg persze a hõség miatt is, letettem az EM-073 meghódításáról. Helyett átmentem Bükkszékre egy kicsikét strandolni. (És Salvus vizet kóstolni.) Mi a tanulság: (Nem mai keletû...) A járt utat a járatlanért el ne cseréld.


Utolsó módosítás: 2012-08-26 23:19

(21 megtekintés)