SOTA a nyugat-dunántúli James Bond-dal

Borbély Balázs, HA3LV - 2012-09-22
Ajánlott turistatérkép: 28. Zala Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA3LV


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-009 - Tukora (Újudvar, 313 m ASL); QRA: JN86MN24, 1 pont
  ND-007 - Vár-hegy (Bocska, 338 m ASL); QRA: JN86KM58, 1 pont


Egész héten az újabb hétvégi sotázást terveztem. Mivel tudtam, hogy a hétvégét a Barátnõmnél fogom tölteni Kanizsán, így az irány adott volt, Nagykanizsa környéke a célpont. Pontosabban a Tukora és a Vár-hegy. Mivel Apával (3HK) és Anyával (3FLA) korábban már voltunk ezeken, így nem volt ismeretlen számomra a terep. Péntek este Barátnõmmel lepontosítottam a részleteket és alig vártuk, hogy reggel legyen. Szerencsés helyzetben érezhetem magam, mert Õ is imád a természetben lenni és a hegyek megmászásától sem riad vissza. De mivel nincsen hívójele, és sotázik, ezért komoly feladattal láttuk el Apával és kineveztük horgászbot felelõsnek! Így ma is Õ hozta szorgalmasan a "tornyot"! :)


Készülnek a "sota szendvicsek"
A délelõtti aktiválás a Tukora volt a TV-toronnyal. Nagykanizsáról Újudvarra mentünk. Itt hagytuk az autót a falu végénél egy aranyos kis tó közelében.
Innét indultunk gyalog a nagyjából 2 km-re levõ TV-toronyhoz. Végig aszfalt úton, kanyarogva felfelé.
Majd Zsuzsitól jött az ötlet, hogy vágjuk le az utat. Így az áramvezetékek mentén haladtunk tovább a tisztáson.
Több hegyen is láttunk már ilyen gyönyörû virágot, de a nevét még mindig nem tudjuk. Leszedni nem mertük, hátha védett.
Mivel a csúcskövet nem találtuk meg, ezért a Torony elõtti réten, egy bokornál vertünk tábort.
Negyed órás késéssel itthoni idõ szerint 11 órakor kezdtem el rádiózni. 2 sávon (7, 14 Mhz) összesen 68 összeköttetést sikerült összehozni. Köztük 3 magyar állomás: 7UG, 6IAY, 9SP/P. Nagy meglepetésemre volt egy amerikai állomás is New York-ból N1EU. Másik szép összeköttetés a francia F8CZI volt.
Egy óra rádiózás után fogytak el az állomások. Összepakoltunk és indulás elõtt még csináltunk egy közös képet a Toronnyal.
Lefelé az aszfalt utat választottuk. Nem vágtuk le. Így sikerült megtalálnunk az úttól kb. 5m-re levõ csúcskövet a fák között. Így is csak véletlenül vettük észre. Ha már nem sikerült innét rádiózni, egy képet azért csináltunk róla.
A második hegy a Bocska feletti, általam csak James Bond-hegynek hívott Vár-hegy volt. Bocska elõtt a magyarszerdahelyi útkeresztezõdésben van egy kellemes kis Csárda. Itt meg is álltunk feltõltõdni. Kinek kávé, kinek sör jutott! :)
A csárda kertjében találtam ezt a kis triciklit. Gondoltam ezzel tekerek fel a hegyre, de gyorsan rájöttem, hogy a tervezett idõre nem érnék fel vele, sõt talán még aznap sem. :)
Bocska faluba beérve balra van egy buszmegálló, itt fordultunk balra. Ez az utca vezet fel a hegy tetõre, kanyarogva, a végén erdõs részbe érve. Az út majdnem végig aszfalt, az erdõs rész felénél megy át törmelékes útba. Az út végén az egykori lokátor állomás található. Egy kis fa lett a "toronytartóm".
10 perces késéssel kezdtem el rádiózni! Jó érzés volt, hogy már vártak rám! Most is két sávon rádióztam, 7 és 14 megán. 54 összeköttetés jött össze, köztük 4 S2S és 3 HA (7UG, 3HK, 4GBX).
Az egykori lokátor állomás egyik része. Kezdi benõni az ajjnövényzet. Mindegyik összefirkálva, megrongálva. Amit elvihettek, azt már el is vitték. Én sajnálom, hogy ezek ilyen állapotban vannak. Pár hasonló helyen jártam már. Egész nap eltudnék itt lenni a múltat kutatva.
Gondolatban már a következõ sotázást tervezem!:)


Jó dolog sotázni. Kint vagyunk a természetben, megismerkedünk hazánk szépségeivel, elfelejtjük a gondjainkat, jól érezzük magunkat. És ami számomra a legjobb érzés, hogy egész európa engem vár ebben a kétszer fél órában, amit egy hegyen töltök el. 73! 3LV -Libás Vili-


Utolsó módosítás: 2012-10-08 10:59

(43 megtekintés)