Javorie (OM/BB-011)

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2012-09-22
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ

A viszonylag kellemes õszt kihasználva két nem túl messzi aktiválatlan szlovák csúcsot választottam. Mindkettõ Zólyomhoz közel található, Pestrõl kb. 2,5 óra autózással lehet a hegyek lábához érni.


Javorie a lesti katonai gyakorlótér északi határán fekszik. Nincs messze a határtól, ezért gondoltam, hogy azért sikerül megközelíteni, ha nincs ott valami objektum. Magát a gyakorlóteret 1950-ben alakították ki, a ott levõ falvak lakosságát kitelepítették.
A katonai területet megkerülve kocsival egész közel lehet kerülni a csúcshoz. A sárgás pöttyök mentén végig jó minõségû aszfalt út vezet. Egy gond volt csak: egy helyen a következõ tábla fogadott. Behajtani tilos, kivéve árúszállítás. Kérem, én fontos rádiótechnikai eszközöket szállítok. Késõbb láttam a helyiek sem sokat foglalkoznak a táblával.
Innen gyalog kell menni. Egy darabon szintén aszfaltos úton, aztán egy erdõvágáson át fel a gerincre, a térképen a világoskék pöttyök mentén.
A terület határa (egyben közigazgatási határ) jól ki van jelölve. Ilyen tábla csak egy helyen volt.
A határ északról kerüli a csúcsot. Mivel senkit sem láttam a környéket így felmerészkedtem magára a csúcsra. Ott régen állítólag egy fa kilátó állt, de annak már nyoma sincs. Kilátás így nulla, csak egy háromszögelési pont van. Egy pár km-rel arrébb lévõ csúcson (Priecne) van valami rádiós torony, de itt semmi.
Próbálkoztam 2 m-en, de sajnos nem sikerült "hazaszólni". Az R3 átjátszót tudtam nyitni és szimplexen is hallottam forgalmazást, de engem nem hallottak meg. Utána az RH-n a 7 mega nem túl jól ment, a felsõbb sávok annál jobban. A végén még egy kicsit körbenéztem 28-on és hallottam ZL, LU, PY állomásokat. Nem hiszem, hogy az 5 wattomat meghallották volna a tolongásban. De majd máskor jobban figyelek a felsõ sávokra is.


Kellemes kis túra volt. Örülök, hogy kaland nélkül sikerült az aktiválás.


Utolsó módosítás: 2012-10-06 21:37

(11 megtekintés)