Pilis-Visegrádi túra

Pepe, HG7WFM - 2006-08-19
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG7WFM


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-002 - Pilis tető (Pilis, 756 m ASL); QRA: JN97KQ45, 6 pont, HAFF-004
  KM-005 - Dobogó-kő (Pilis, 700 m ASL); QRA: JN97KR72, 6 pont, HAFF-004
  KM-007 - Prédikálószék (Pilis, 640 m ASL); QRA: JN97LR07, 4 pont, HAFF-004


Egy elhalasztott idõpont, egy eltökélt terv. Szombat reggel még nem nagyon hittük, hogy kissé hosszú utat tervezünk. Busszal mentünk Pilisszántóig, ahonnan sikerült rossz úton elindulni, így igen hamar a GPS vevõbe kellett kapaszkodnom, hogy torony-iránt menetelve a jó útra térhessünk.


Szóval megtámadtuk a hegyet déli oldalról és mintegy 120m-t mentünk felfelé. Ez jól elvette az energiánkat. Biztos hallottátok már a "tudok egy rövidebb utat" kifejezést. Ne ez is olyan volt :)
Pilis-tetõn elhelyeztem a rézhuzalból készített, negyedhullámú GP-met és nagyszerû asszisztencia segítségével sikeresen aktivizáltuk a csúcsot. Kis akkumulátor kapacitásom miatt 7 QSO után továbbindultunk.
Pilis-tetõrõl kellemes séta után jutottunk Dobogó-Kõre. Úgy látszott akkor, hogy késésben vagyunk és a harmadik tervezett csúcsot nem sikerül teljesíteni. Szerencsénkre, Két-Bükkfa-nyeregtõl stoppal jutottunk Dobogó-Kõre, behozva a lemaradást. A csúcs aktivizálása azonban nem sikerült, csak átjátszón tudtam összekötetést létesíteni.
Továbbindulva Prédikálószék felé, a hegygerincen kellemes utunk volt, bár a keleti, dél-keleti irányra ekkor sem nyílott rálátás. A gerinrõl letérve a völgymenet elég meredek volt, a piros-háromszög jelzésû út pedig a Király-pataknál megszakadt, tehát kicsit kerülnünk kellett.
A völgybõl Prédikálószékre kellemes emelkedésû turista-út vezetett. Bár a csúcsra viszonylag késõn értünk fel és elég fáradtak voltunk már, a kilátás mindenért kárpótolt. A csúcsot sikerül aktivizálni, bár az akkumulátoraim már csak 4 QSO-t bírtak és a RIG elég gyengének bizonyult. Szerencsémre egy magyar YL állomás és egy szlovák rádióamatõr is jelentkezett hívásomra.
A gyönyörû kilátás fõleg északi irányba nyitott teret a rádiózásra. Kissé borús idõnk volt ekkor és kellemes szellõ fújdogált.
Lefelé a Vadálló-köveknél jöttünk. Itt erõs szintváltozás jellemezte utunkat, vízmosta köveken és gyökereken lépkedtünk. Felfelé fárasztóbb talán sokkal lett volna, így viszont fékezni kellett sokat.
Sietõsre vettük a dolgot, mert út közben kiderült, hogy az utolsó buszig kb 60 percünk van. :)
A buszt elértük, de csupán egyetlen percen múlott volna a dolog. Este 11 órakor értünk Budapestre. A hosszú túra után nem volt gondunk az alvással...sem :)


A Pilis-Visegrád turista-térkép néhány helyen pontatlan, ez okozhat némi zavart. De összeségében az útvonal járható volt. Dobogó-Kõre és Prédikálószékre nem érdemes csupán GP antennával menni, elkelne egy hosszó pecabot is, legalább. Köszönöm az ellenállomásoknak a szép QSO-kat és remélem halljuk még egymást az éterben. 73! Pepe


Utolsó módosítás: 2006-08-21 23:48

(16 megtekintés)