A nagy-Szór Penc irányából

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2013-05-14
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-034 - Nagy-Szór (Püspökszilágy, 380 m ASL); QRA: JN97PS56, 1 pont


Közel 3-hónapos kihagyás után végre ismét hátizsákkal és dipló-táskával mentem hagyet - akarom mondani - dombot mászni. Februárban nem gondoltam volna, hogy ennyire ne jöjjön össze az idő egy kis aktiváláshoz. Eredetileg Püspökszilágy irányából terveztem feljutni, de az arra vezető minőíthetetlen állapotú út, na meg persze a lőtér miatt maradtam a többiek által jól bevált penci iránynál. (Utólag jó döntésnek bizonyult, mivel igencsak hallottam a "katonák aktivitását". Abból az irányból biztosan nem engedtek volna fel a lövészet ideje előtt, alatt, HI.)


A kocsit szokásomhoz híven a falu szélén tettem le. Így a kissé arrébb lévő behajtani tilos tábla és a sorompó nem zavart. Egy fénykép erejéig megálltam a játszótérnél.
Az obszervatóriumig vezető - elég jó minőségű - aszfaltúton gyalogoltam egy jó fél órát, majd valahol a kép hátterében "léptem ki" a jó földesútra.
Az objektum mellett, az erdőszélen mentem egy darabig, majd különböző, jól járható erdészeri utakon bolyongva egyszercsak felértem. Ahogy korábban 5CQZ, Zoli is írta, mindig az emelkedő irányába kellett fordulni. A falu szélétől a csúcsot a GPS légvonalban 4.3 km-re mutatta, nekem a gyalogút összesen 80 percet vett igénybe, melynek a kb. a fele volt aszfaltút.
A csúcskő az úttól kicsit beljebb kb. 30-40 m-re volt. Fel akartam használni munkaasztalnak, de a dipólt kihúzva, a koax már rövid volt, így maradtam a szokásos földön történő településnél. (Meg is lett az eredménye. Otthon két kullancsot szedett ki belőlem a párom, hi.)
A terjedés 40m-en nem volt valami fényes: összesen 13 qso-t naplóztam, köztük volt 3 S2S. Aztán, mintha elvágták volna, nem jött senki a hívásra. Átmentem 30m-re. Ez a sáv dübörgött. Mintegy 40 perc alatt 48 összeköttetést csináltam, benne további öt S2S. 40m-en csak egy árva qrp-s állomás hívott meg. Mivel az eső is elkezdett szitálni ezért bontottam és megindultam lefelé.
Visszafelé más erdészeti utakon - illetve egy szarvasnyomot követve - jotottam ki az erdőből erre a kis mezőre.


Visszafelé Vácnak vettem az irány, ahol felkerestem Sanyit, HA7UI-t és traccsolgattunk egy keveset. Sanyi annak idején az első csúcsra, illetve tán még egy-két másikra is elkísért, de most sem hagyta megjegyzés nélkül, hogy Ő ezt a fajta rádiózást semmi pénzért nem csinálná, hi. Pedig jó időben, jó levegőn a természetben lenni és még a hobbinkkal is foglalkozni, szerintem nem kell ennél jobb ajánlás. Arról nem is beszélve, hogy a QRN, városi elektroszmog a hegyen jóval kisebb, sok esetben nincs is.


Utolsó módosítás: 2013-05-16 19:32

(82 megtekintés)