Csengős bringatúra

Koloh János, HA4FY - 2013-07-20
Ajánlott turistatérkép: 1. Aggtelek és környéke térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4FY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-124 - Szőlőhegy (Szendrő, 376 m ASL); QRA: KN08IJ09, 1 pont
  EM-040 - Csengő-tető (Martonyi, 522 m ASL); QRA: KN08IL75, 2 pont, HAFF-001


Tavaly egyszer már jártam a környéken, akkor technikai problémák miatt csak egy késő őszi bringatúra lett belőle, rádiózás nélkül. Úgy gondoltam ideje újra nekifutni.


Szendrő vasútállomásról indultam nyugat felé. Szuhogy után jó 10 %-os emelkedőn kapaszkodtam fel a telekesi kápolnáig. A szuhogyi dombtetőről így néz ki a cél.
A zöld jelzés a legmagasabb ponton keresztezi az országutat. A jelzés ugyan kicsit kopott, egy rövid szakaszon bevezet a bozótba, de úgy általában ezen a jól követhető földúton halad, még ha bringával itt-ott egy kicsit körülményes is a haladás.
A csúcs. A listában Szőlőhegy néven szerepel, mert a turistatérképen ez van, és a déli oldalán tényleg vannak szőlők, de egy részletesebb térképen megtaláltam, hogy a Szőlőhegy három csúcsa közül ez a legnagyobb, és a neve: Nagy-Völgy-tető. Képzavar… A FÖMI adatbázisa szerint van csúcskő, de a teteje szétdőlt, így nem is csörtettem be a bozótba megkeresni. A tisztás szélén települtem, így legalább egy kicsit védve voltam az átfutó záporok elől. Az aktiválás elég nehezen ment, valahogy nem jól állt az antenna, így amikor Norby (LX1NO) is 419-es riportot adott, - ami szerintem képtelenség – és az eső is egyre jobban rákezdett, inkább lebontottam. Persze mire összecsomagoltam, megint kisütött a nap. Később kiderült, hogy olcsón megúsztam, lent a faluban sokkal nagyobb zuhé volt – igaz, hogy a hegy túloldalán viszont nem volt egy csepp sem.
A csúcsról ugyanazon az úton gurultam vissza a műútra, majd tovább Felsőtelekes, Kánó volt az útirány. Itt egy rövid, de meredek kapaszkodó után hosszú kényelmes lejtő következett a Rét-patak, majd a Bódva mentén, Szalonnán keresztül a Rakacai víztározóig.
A Csengő-tetőre Martonyiból lehet feljutni, a falu közelebbi szélén tábla jelzi. Keskeny, elég jó minőségű, de igen meredek aszfaltút vezet a toronyig. A csúcs távolról…
… és közelről. A csúcsot teljesen elfoglalja a TV adó, rendesen körül van kerítve, a kapu előtt van egy kis tisztás az út mellett, ahol szűken elfér a dipól. Az aktivitás itt is nehezen ment egy kicsit, mert bár nagy nemzetközi verseny nem volt a hétvégén, az összoroszországi rádiós bajnokság állomásai között a csézerek elég nehezen hallották a Moszkitó zümmögését.
Magáról a csúcsról nincs kilátás, de a lefelé vezető útról szép panoráma nyílik a Rakaca-völgyre.


Innen már nem volt más, mint visszagurulni Szendrőre, és elcsípni egy alkalmas vonatot. Szép vidék, két könnyen megközelíthető csúcs, megéri útba ejteni.


Utolsó módosítás: 2013-07-29 08:09

(88 megtekintés)