Egy kevésbé látogatott csúcs a Gerecsében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2013-09-25
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-023 - Som-berek (Gerecse, 409 m ASL); QRA: JN97GQ63, 1 pont


Különböző okok miatt az ez évi aktiválásom idáig eléggé gyérre sikerült. Már szeptember vége felé jár az idő és még csak a harmadik SOTA aktiválásomon vagyok túl az idén. Ezért is választottam egy olyan csúcsot, amely ugyan nem magas, de kevésbé látogatott / ismert. Mindössze két beszámolóban szerepel. Ennek egyik oka lehet, hogy a Som-bereken át nem vezet turistaút, a csúcsot árkon-bokron át gázolva, GPS segítségével lehet biztonságosan megtalálni. Viszont szerencsére az erdő eléggé gyér volt, könnyen járható - az emelkedőt nem számolva.


A Bajnáról Bajótra vezető út kb. felénél van egy derékszögű jobbos kanyar. Itt tábla is jelzi a Pusztamarótra vezető utat. Ez em véthető el, itt kell balra kanyarodni. És egyúttal elfelejteni az aszfaltos utat. Balról hosszan folyamatos kerítés és bozótos van, leginkább csipkebogyó. A háttérben látszik a cél.
Az úton haladva időnként fel-felbukkan a Gerecse tetőn lévő torony látképe.
Ezen a murvás úton kell közel km-t haladni, eddig a jól kivehető balos letérésig. Ezt nem könnyű elvéteni, mert a kerítés és a bozótos miatt másfele úgysem lehet menni.
A reggeli órákban még nagyon vizes volt az aljnövényzet, de ez nem tartott soká, mihelyt beértem az erdőbe ilyen kellemes erdészeti úton haladtam egy jó darabig. És csak alig emelkedett.
Viszont jobbról látszott, hogy előbb-utóbb el kell hagyni ezt a kellemes sétautat és neki kell vágni a durvább - csúcs felé irányuló - emelkedőnek.
Felfelé menve többször beleakadtam gomba-csoportokba, mivel azonban nem ismerem a gombákat (az őzlábat kivéve), így jobb a békesség címén nem gyűjtöttem össze azokat. Amerre jártam az egész domboldal fel volt túrva, ami arra utalt, hogy az éhes disznó nemcsak makkal álmodott, hanem meg is találta és el is fogyasztotta azokat.
A tetőre felérve egy kellemes kis tisztás fogadott, amely elég nagy volt ahhoz, hogy a dipólt bármely irányba ki lehessen húzni. A QTH-mat a csúcskövön rendeztem be. Egyébként a kilátás a hegyről zéró, a tisztás körbe van fákkal.
Várakozásommal ellentétben, bár a csúcs nem volt sokszor aktiválva, nem volt pile-up, sokszor kellett CQ-zni. 100 perc alatt mindössze 50 QSO-t kalapáltam össze három sávon. Köztük volt 2 S2S és 2 HA hívójel. (TNX!) 2m-en viszont hiába kiabáltam.


Nem tudom, hogy a terjedés mennyire játszott bele, de nekem is az jutott eszembe, hogy a chaserek aktivitása mintha csökkent volna. (Legalábbis itt Közép-Európában.) Számos közismert chaser hívójel, melyek korábban majd minden aktiváláskor megjelentek, most hiányoztak. De sebaj, amíg van általam fel nem keresett csúcs az országban, addig megyek előre. (Ha az egészség engedi és az égiek is úgy akarják, hi.)


Utolsó módosítás: 2013-10-03 22:24

(51 megtekintés)