A 302 lépcsőfokos hegy, avagy a Hegyesden jártam.

Borbély Balázs, HA3LV - 2013-09-19
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA3LV


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-041 - Hegyesd (Hegyesd, 280 m ASL); QRA: JN86SV19, 1 pont, HAFF-010


Az utóbbi időben nem nagyon volt időm hegyet aktiválni. Most úgy alakult, hogy lett. Ki is használtam és el is mentem sotázni. Célpontomnak az általam már jól ismert Hegyesd-et választottam a Balaton északi oldalán a Csobánc és a Zalahaláp között. Annak ellenére, hogy korábban már kétszer is jártam ezen az apró hegyen, aktiválni még nem aktiváltam. Itt volt hát az ideje.


Csodálatos napsütéses időt sikerült kifognom. Útközben csináltam ezt a képet a déli oldalon. A képen szépen látszik a Szent-György hegy, a Csobánc, a Gulács, a Badacsony és a Fonyódi-hegy.
Itt már az északi oldalon jártam. Közel a Badacsonyhoz.
Célegyenesben a Hegyesd, azaz a KD-041.
Tapolcától 10 km-re Veszprém irányába található Hegyesd. A település nevét a vulkáni kúp hegyről, a “hegyes” hegyről kapta, melyen a XIII. században az Atyusz nemzetség várat is épített. A képen a községet átszelő Eger-patak felett épített kőhíd látható. A patak a régi időkben vízi malmokat hajtott, jelenleg egy halastavat táplál. Ezen a hídon érkezünk meg Hegyesdre.
A hegyet a legkönnyebben úgy lehet megközelíteni, hogy átmegyünk a falun és a tábla után, az első földes úton balra fordulunk. Ez az út vezet a hegy lábához.
A hegy körül, amerikai filmekbe illő farmok találhatóak. Szívesen laknék az egyikben. Csend, nyugalom, mindenütt. Az autót itt raktam le és bíztam a lovakra.
A hegy jól ki van táblázva, elrontani nem lehet.
A hegyre felvezető út, nagyon meredek, ami negyedtávon átmegy lépcsősbe. Mivel a hegy nem magas, így nekem 10 perc volt az autótól a csúcs.
Most is találkoztam a „sotás-jóbarátommal”.
Az utolsó 10 méter sziklamászós...
...de gyönyörű kilátás tárul elénk a Balatonra és a közeli sota-csúcsokra (KD-030, KD-022) a kb. 5x5 méteres csúcsról. Megéri felmenni a tetejére. De csak óvatosan!
A képen a patak által táplált halastó és a háttérben a Kab-hegy látható(KD-006).
A hegyesdi csúcskő.
A csúcskőnél szerettem volna rádiózni, hogy közben a kilátásban is tudjak gyönyörködni, de hatalmas szél volt fent. Ezért le kellett jönnöm a szikláról a fák közé. A keleti oldalon van egy pad. Itt raktam össze a rádiót. 2-3 éve Apa is itt állította fel az antennát. Azóta picit megváltozott a környezett és a fák is nagyobbak lettek, így nekem picit nehezebb dolgom volt. Fél órát késtem is a tervezettől. 32 QSO-t sikerült csinálnom 7 megán, köztük sok magyarral. (3FLA, 5LV...) 14-re már nem volt időm, mert 5-re haza kellett érnem.
A vár története szépen kitáblázva.
.


Szerencsére gyönyörű időt sikerült kifognom. Öröm volt kint lenni a szabadban távol a város zajától. Végre volt időm sotázni és így az új horgászbotomat is sikerült letesztelni. 5AZC Lajosnak ezúton is szeretném megköszönni a vásárlásban nyújtott segítségét. Az első használat sikeres volt. Az aktiválás után a hegytetőn lévő geoládát is megkerestem. Elég veszélyes helyen volt, de meglett. Sikeres nap volt a mai. Egy újabb sota pont és egy geoláda. Jó dolognak tartom, hogy az embernek vannak hobbijai. 73-3LV-Balázs


Utolsó módosítás: 2013-09-30 08:43

(87 megtekintés)