Utolsó csúcs a Gerecsében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2013-10-02
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-009 - Pisznice (Gerecse, 545 m ASL); QRA: JN97GQ07, 2 pont, HAFF-017


Egy hétre az előző aktiválásra, ugyanazt a területet, ugyanazt az utat választottam. Már az előző heti aktiválás tervezésekor gyanítottam, hogy ezt a két csúcsot egynapon fel lehetne keresni, de nem vállaltam be. Utólag bebizonyosodott, hogy az elképzelésem helyes volt, mivel Bajnát elhagyva még a letérő út is ugyanaz volt, mint az előző héten, csak tovább kellett menni a murvás úton még vagy 2,5 km-t.


Autóval egészen a Sólyomfészek Ifjusági Táborig mentem. Itt nagy volt a forgalom, na nem a gyerekektől, hanem az erdőgazdaság ott dolgozó embereitől és nagy, különleges gépeitől.
A tábor mellett egy nagyléptékű, kitűnő térkép is segíttette a tájékozódást. Rajta voltak az erdészeti utak, egyértelműen mutatva, hogy a csúcsra nem vezet fel út.
Az úton tovább gyalogolva mintegy 2-300 m-rel volt egy tisztás: a Pusztamaróti Nemzeti Emlékhely. A területen átvezet az országos kék túra útvonala is.
Itt egy tábla részletesen leírja miért is híres ez a hely. A történet a mohácsi csatavesztésig nyúlik vissza. Itt próbálták rendezni a menekülő, megmaradt magyar csapatok soraikat. Hősies ellenállásuk azonban ezúttal is sikertelen volt. Dobozy Mihály és felesége történetét mutatja be Madarász Viktor és Székely Bertalan egy-egy festménye, valamint Kisfaludy Sándor egy verse, illetve Kölcsy Ferenc egyik balladája. Az emlékhely szimbólumait részletesen bemutatja a tábla.
A terület nagyon jó karbatartott, még ilyen nagy, jó állapotú esőbeálló is található a réten. Egyébként a pusztamaróti - bányász - település egészen az 1960-as évekig "élt", amikor is az utolsó lakó is elköltözött. A korábbi településre csak egy kis elhagyott temető utal.
A tisztásról így látszott a Gerecse-tető. Ott szemben lévő úton folytattam az utam a SOTA-csúcs irányába. Innen még kb. 2.5-3 km a csúcs. Első része kellemes, alig emelkedett.
Viszonylag közel érve a csúcs aljához, letértem az erdészeti útról és ilyen és ehhez hasonló emberek által is járt vadcsapásokon mentem felfelé.
Útközben én is beleakadtam egy barlangba.
Na, ezt a szikla megmászását nem vállaltam be. Inkább megkerültem. Ez jó döntésnek bizonyult, mert ez kivezetett az edőből egy tisztásra, amely aztán felvezetett a csúcsra.
A dombok közötti völgyben messzire el lehetett látni.
A csúcsról így látszott a szemben lévő Gerecse-tető. Egyébként a csúcson kb. 180 fokban van kilátás.
A csúcskövön berendeztem a QTH-mat, a másik oldali kilátást takaró erdő fái pedig ideális körülményt biztosítottak az antenna telepítéséhez.
Az aktiválás nagyon jól indult. Vagy sokkal jobb volt a terjedés mint az előző héten, vagy csak több chaser ült a rádiója mögött, hi. Bizonyosan a HAFF szám miatt is többen hívtak. 40m-en egy óra alatt 64 összeköttetést naplóztam, majd a második órában a többi sávon már nem volt olyan nagy aktivitás, további 28 qso-t könyveltem el. A 92 qso közöt volt 3 S2S és 7 HA hívójel.


Az első órában kellemes, de hűvös időjárási körülmények között rádióztam. A 2. órára viszont feltámadt az ÉK-i szél, ami eléggé kellemetlen volt és siettette is a bontást, hi.


Utolsó módosítás: 2013-10-06 09:10

(68 megtekintés)