Alig ismert, aktivált csúcs a Bakonyban

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2013-10-10
Ajánlott turistatérkép: 2. Bakony Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-044 - Pápavár (Bakonybél, 531 m ASL); QRA: JN87UF16, 2 pont


Az előző napi fáradalmakat kipihenve, ugyanazon térségből választottam egy újabb csúcsot. Pápavárat valahogy nem szeretik az aktivátorok, mivel - a beszámolók szereint - mindössze egy alkalommal volt csak aktiválva. Az is 2007-ben történt és Gábornak, HA1DTQ volt pont a 100. csúcsa.


A gyalogtúrát én is Bakonybélből kezdtem. Az autót a település központjában, a bencés-rendi templom és kolostor mellett parkoltam le. Innen a GPS közel 5 km-re adta a csúcsot - légvonalban.
A hegy megközelítéséhez még idehaza kinéztem a p+ és "M" (Mária) utat. Ezt könnyen meg is találtam a kolostor mellett. Párszáz méter után - egy forráskútnál, illetve a Béli panzió mellett - az út bevezetett egy hasadékba.
Egy jó másfél km-es táv után az út keresztezte a k- utat. (Amely egyben aszfaltos volt.) Rémlett valami a térképről a k- úttal kapcsolatban, így rátértem. Nem kellett volna. Ez gyakorlatilag megkerüli a hegyet. Kellemesen, alig emelkedve sétáltam majd egy órát az úton.
A menet során több "Tájvédelmi körzet" táblát is érintettem, a hegy valahogy mégsincs bevonva a HAFF-rendszerbe. (?) A k- elhagyva a p- úton haladtam, s rájöttem, hogy így soha nem jutok fel a hegyre. Na ekkor nekivágtam a hegynek toronyiránt. Újabb izzadás és újabb szárnyashangya-raj támadás, hi.
A csúcs közelében egyre sűrűbb lett a szederbokor, de azért átküzdöttem magam rajta. Ekkor egy tisztás fogadott vadászlessel és 3 irányba vezető úttal. (Na, ennyit a túrautakról.) A GPS szerint a vadászles mellett 6 m-re kellett volna lenni a csúcskőnek, de ezt nem találtam. Viszont szemre is egyértelműen ez volt a legmagasabb pont, így a 75. számú vadászlest kineveztem QTH-nak. Kilátás egyébként É-ÉNy-i irányban volna, ha közben nem terjedt volna szét a köd.
Az aktivlás nagyon jól indult: az első 26 percben 39 összeköttetés 40 m-en, majd további 29 - 45 perc alatt - 30 m-en. Közben feltámadt a szél. Elég kellemetlen volt, de azért fenn maradtam közel 2 órát. (Hagy merüljön a két aksi, hamár felcipeltem azokat, hi.) 20 m sajnos nem sokat adott, mindössze egy qso. Viszont - hosszú idők után - sikerült 2 m-en is egy qso-t csinálni. (TNX HA2TO-nak Pápáról. Hatalmas DX, 21 km, hi.) Az előző napi egy HA hívójelhez képest ezen a napon 5t akadt a logba. TNX!
Visszafelé menet már az egyik, északra menő utat választottam. Elhaladtam több - számozásban csökkenő - vadászles mellett, egyszercsak észrevettem egy birkát vergődni a szedresben. A sűrű vastag indák rátekergőztek a bundájára, s így nem tudott elmenni. Kiszabadítottam, majd az minden köszönet nélkül elinalt, hi. (Nem is értem, hogy került fel ilyen magasra egyedül.) Az utat folytatva egyszercsak ráakadtam a p+ és "M" jelzésű útra. Na, innentől kezdve már tiszta ügy volt az út vissza a faluba. Az út során érintettem ezt a kőbányát (?) vagy csak szurdokot is.


Nagy melegem nem volt a két nap alatt. (Leszámítva a toronyiránt való felmenetelt.) Többet is gyalogoltam az előzetesen tervezettnél, de jól éreztem magam és lecsökkentettem az általam be nem járt bakonyi csúcsok számát háromra.


Utolsó módosítás: 2013-10-12 08:17

(53 megtekintés)