Sárban, ködben a Nagy-Gallára

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2013-11-15
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-024 - Nagy-Galla (Márianosztra, 479 m ASL); QRA: JN97JV99, 1 pont, HAFF-004


Gondoltam, hogy - a családi ünnepeket összekapcsolva - csinálunk egy hosszú hétvégét a párommal Visegrádon. Ha már úgyis "hosszú" a hétvége, akkor természetesen bele kell férnie egy kis SOTA-zásnak is. A KM-körzetből még maradt néhány (a fővárostól távolabb lévő) csúcs a Börzsönyben. A Nagy-Gallát választottam. Mivel a Börzsöny és a Visegrádi hegység (és a szállás) a Duna két ellentétes oldalán van, először gondoltam, hogy majd komppal átjövök. Ezt a lehetőséget a fránya anyagiak - kompköltség - miatt elvetettem. Nem vonzott a fővároson keresztül, a reggeli csúcsforgalomban történő átautózás lehetősége sem. Viszont találtam egy hidat az Ipolyon. Így az út magától adódott. Buda(pest) - Esztergom - át Párkányba - mintegy 15 km autózás Szlovákiában - majd az Ipoly-hídon vissza Letkésre. És leparkolás.


A kocsit a temető mellett hagytam. Nem a legjobb helyen. Mint később kiderült kicsit még tovább kellett volna mennem déli irányba, hi. (Ez így összesen +2-2.5 km gyaloglást eredményezett. A képen a két szomszédos település Ipolyszalka (Szlovákia) és Letkés. Ha nem látod a két különálló települést, illetve a hajózható határfolyót, az egyáltalán nem a Te hibád.)
A Mária úton terveztem a feljutást, de azt nem találtam meg. (Nem volt jelölés sehol.) Később a helyiek elmondták, hogy van ott arrébb egy zarándokút. (Gondolom az lett volna a Mária út, hi.) Így helyette az erdészház mellett lévő z- jelzésű úton haladtam felfelé. Nem tudom mikor eshetett, de jó csúszós, ragadós, sáros volt az út kb. fele. Viszont beléptem a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére. (Ennek a táblájára is ráférne egy generálozás, hi.)
Jó másfél órás gyaloglás után felértünk. (Nehezítő körülmények nélkül egy óra is elég lett volna, hi.) Az út második fele határozottan kellemesebb volt, nem volt sár, viszont a vége a 70m-es szintkülönbség rövid távon, igencsak megizzasztott.
A csúcson déli irányba tökéletes kilátás nyílik. Sajnos mi ezt nem évezhettük a párás idő miatt. A Duna-kanyar itt-ott felsejlett.
A csúcson nem volt valami nagy hely. Éppen hogy elfért a 40m-es dipól.
A csúcskő környékén berendeztem a qth-mat.
Semmi QRN. Az aktiválás nagyon jól haladt, másfél óra alatt 97 qso került a naplóba 30 és 40m-en. Köztük nyolc HA hívójel. TNX! A hűvös - 6-7 fokos idő - ellenére még az első aksim sem merült le. Érdemes lett volna maradni és a 20 m-en is rádiózni, (annál is inkább, hogy a területt HAFF-ban is "érintett",) de a párom alaposan lefagyott. Mondván jobb a családi békesség, így tehát lebontottam.
Visszafelé egy másik, jelzés nélküli erdészeti utat választottam. Gondoltam ez a Mária út, de nem az volt. Sokkal könnyebben volt járható, sár csak a legutolsó 2-300 m-en volt, az erdőt elhagyva, kb. a fele úton folyamatosn látszott a cél, Letkés település.
Visszafelé ugyanez volt az út: át Szlovákiába, egy kis vásárlás, majd irány Visegrád.


Bár ez a csúcs is többször volt már aktiválva, azonban a beszámolók között mindössze egyszer szerepelt, tnx Zolinak, HA5CQZ-nak. Ő a másik irányból ment fel. Szerintem ez az útvonal Bp-ről jobb, mint a 2-es, továbbá a csúcs megközelítése Letkésről v. Ipolydamásdról még valamivel rövidebb is, mint Márianosztráról, ahová az a csúcslistában viszonyítva van.


Utolsó módosítás: 2013-11-18 12:20

(54 megtekintés)