Séta a tejfölben, azaz a Gerecse és a Pisznice meghódítása

Kõvári István, HA2EBA - 2013-12-23
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-005 - Gerecse (Gerecse, 633 m ASL); QRA: JN97FQ83, 4 pont, HAFF-017
  KD-009 - Pisznice (Gerecse, 545 m ASL); QRA: JN97GQ07, 2 pont, HAFF-017


Az ünnepek küszöbén szerettem volna magam minnél távolabb tartani a süteményes tálaktól, ezért a legkézenfekvőbb megoldás a SOTA -zás volt :). Szerettem volna a téli szorzót is megszerezni, ezért esett a választás a Gerecsére. És hamár ott voltam, akkor a mellete lévő Pisznice is felkerült a kívánságlistámra.


Bikolpuszta és Pusztamarót közötti aszfaltos úton tettem le az autót, itt van egy kissebb parkoló, ahonnan mind a két hegycsúcs elérhető, innen már nem érdemes és nem is szabad autóval tovább menni.
Íme a megtett út, sokáig a kék túristaúton kell haladni, majd elérve a kis tisztást, a toronyiránt haladó jelzés nélküli gyalogutat érdemes követni.
Itt lehet átmenni a tisztáson, ha valaki nem szereti ezt a meredekebb szakaszt, akkor a kék háromszög által jelzett túristautat is választhatja, az pont a geodéziai toronyhoz megy.
És a csúcsfotó ... szinte az egész úton a sűrű tejfölben kellett haladni, de a torony tetejéről fantasztikus volt a kilátás...
Miután visszaértem a parkolóba, elindultam a Pisznicére. A parkolótól kb 20 méterre indult egy erősen elhanyagolt főldút (sok kidőlt fával), ez felfut a gerincig.
A gerinc tetején az utolsó 400 métert toronyiránt kell megtenni, csak kissebb ösvényeket találtam, igazi gyalogútat nem. És íme a csúcsfotó.


Mivel nagyon kevés időm volt, ezért több helyen is a legrövidebb utat választottam, volt több olyan elágazás is, ami nem volt rajta a térképen, ezért hasznos volt a nálam lévő GPS. Az út alatt többször is előfordult, hogy csak 6 méter volt a látótávolság, de ennek ellenére nagyon szép volt.


Utolsó módosítás: 2013-12-29 12:16

(66 megtekintés)