Év vége a Mátrában

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2013-12-30
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-002 - Galya-tető (Mátra, 964 m ASL); QRA: JN97WV99, 10 pont


Az év búcsúztatóját egy kisebb baráti társasággal a Mátrában töltöttük. Szándékosan választottam "hegyes" vidéket, hogy a buli mellett legyen lehetőség egy kis SOTÁ-zásra is. Mint ilyenkor általában a párom is elkísért az út során. Ilyen téli - bár nem túl hideg időben - az elismerés mindenképpen őt illeti, mert amíg én rádiózom, ő addig képes ott sétálgatni és fagyoskodni.


A faluból gyakorlatilag "száraz lábbal", aszfaltúton lehetett a csúcsot megközelíteni. Nem sok lehetőség adódott az eltévedésre, de a BM üdülő melletti bal oldali út választása zsákutca volt. Az út végén lévő magánterület kapuja ugyan nyitva volt, de jobb a békesség elvét alkalmazva, inkább nem kíséreltem meg az áthaladást. Így visszatértünk a "focipályáig".
Az út utolsó szakasza - szó szerint - torony iránt vezetett fel a maradék 40-50 m-es szintkülönbség leküzdésére.
A BM üdülő és a torony kerítése mellett, kívül, egy valaha jobb időket is megért faház mögött van a csúcskő. A feltört és kifosztott faházban találtunk egy összetört asztalt, annak a lapját ráraktam a csúcskőre. Így egészen kényelmes qth adódott. (Sajnos a házban ülő alkalmatosság nem volt használható állapotban, hi.)
Az antenna állításában Marika, HA7UI, Sanyi XYL-je, segédkezett. (Sanyi továbbra sem hajlandó "gyalogolni", hi. A jónéhány közös kirándulásunk során, az első csúcson kívül mindössze még egyszer kísért (f)el az aktiválásra, hi.)
A terjedés a délutáni órákban nagyon jó volt. Az aktiválás gyorsan haladt: 40 m-en 39 qso, 30 m-en 39 qso távíróban. Köztük volt négy HA állomás és kettő S2S. Fóniával is próbálkoztam, 40 m-en egy, míg 2 m-en négy összeköttetést naplóztam. Az egyiket Zolival, HA5CQZ, aki éppen már lefelé ballagott az aznapi SOTA aktiválásából.


Az akkuimban még maradt némi tartalék. Maradhattam volna, de a hölgyek már nagyon fáztak és elkezdett erőteljesen sötétedni is, így bontottam. Csak a szállón számoltam meg, hogy nem egész két óra alatt, három híjján 100 összeköttetést naplóztam. Ez idáig a csúcsom - egy hegy aktiválása során.


Utolsó módosítás: 2014-01-03 22:49

(34 megtekintés)