Az év utolsó napja a Szederjesen

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2013-12-31
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-015 - Szederjes-tető (Recsk, 674 m ASL); QRA: KN07BV33, 4 pont, HAFF-031


Szilveszter napjára Mátraházától keletre választottam egy 600 m-nél magasabb csúcsot, (a plusz 3 pont begyűjtéséért). Így esett a választás a Szederjes-tetőre, amely ráadásul Tájvédelmi Körzet területén van: HAFF-031. Az előző napi sikeres aktiválás után úgy gondoltam, hogy itt könnyedén összehozom a 100 qso-t. - Nem így történt, hi!


Autóval Recsk falu fölött lévő Nemzeti Emlékhely parkolójáig mentünk.
Az emlékhely a téli időszakban csak hétvégén, illetve előzetes egyeztetés után van nyitva. Így mi csak körbejártuk a szabad területet.
A parkolótól kb. 200 m-t visszagyalogolva volt egy útjelző tábla. Innen a GPS 2.1 km-re adta a csúcsot légvonalban. A k+ jelzésű úton indultunk el, amely elvezetett a bánya mellett. Az út első fele kellemesen telt: imitt-amott enyhén emelkedett, majd lejtett.
Mintegy 1.5-2 km gyaloglás után áttértünk a kék kör jelzésre, majd ez belevitt a k- jelzésbe, amely felvitt a csúcsra. Mint minden vulkáni csúcsnak, ennek a hegynek az utolsó 150-200 m-re volt húzósabb. (A felfelé vezető utat mintegy másfél óra alatt tettük meg, míg lefelé elég volt egy óra is.)
Ahogy mentünk egyre feljebb, úgy sűrűsödött a köd. A csúcsot nem lehet összetéveszetni mással, a kőre ki is van írva nagybetűkkel, hogy "SZEDERJES-T". A csúcson bőven van hely a 40m-es dipól kihúzására és a pecabot kitolására. Közben a köd kezdett lecsapódni, amely miatt ez esernyő is előkerült a hátizsákból, a rádió védelme érdekében.
Az aktiválás jól indult, de sávonként - 7, 10, 14 MHz - 15-20 perc forgalmazás után nemcsak a pile-up szünt meg, hanem a hívó állomások száma is. Így aztán összesen 49 összeköttetést naplóztam, benne kettő HA hívójellel és két S2S állomással. Leginkább a környező országok (OE, OM, S5 és 9A) állomásai hiányzottak a logból.


Az antennám leszakadása, illetve a várva várt WFF pile-up elmaradása miatt kicsit csalódva bontottam és visszatértem Mátraházára. (Így több idő jutott a szilveszteri bulira való felkészülésre - "megalapozására", hi.)


Utolsó módosítás: 2014-01-03 23:33

(28 megtekintés)