Egy furcsa név a Bözsönyben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2014-03-13
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-008 - Bugyihó (Királyháza, 633 m ASL); QRA: JN97LX87, 4 pont, HAFF-004


A hétre beköszöntött tavaszi időjárást ki kellett használni egy kis SOTA-zasra. Eredetileg még a +3 pontok begyűjtése miatt is több napos túrát terveztem. De nem jött össze. Így maradtam a Börzsönyben. A csúcsra Diósjenőtől terveztem felmenni. Eléggé félreeső helyen van ez a csúcs, gondolom azért is van hogy nem nagyon törik magukat az aktivátorok a feljutásra. (Négyszer szerepel a beszámolók között.)


Az autóval az Erdészet előtt parkoltam le. A terület egész kulturáltan van kialakítva, tanösvénnyel, sportpályákkal, piknikezési, szabadtéri sütési lehetőséggel, stb. Még egy kis erdei bolt is volt. Hogy ne menjek üres kézzel haza vettem is egy helyben kszített, házi csipkeszörpöt. A park bejárata előtt volt ez a térkép, gyönyörűen feltüntetve a csúcsokat és a túrista útvonalakat.
A tanösvényen, egyben a s- jelzésen indultam el. Ilyen úton haladtam vagy 1,5 km-t, amely egyre emelkedett, majd feljutottam Zavozra.
A hely ismerősnek tünt. Közel két éve erre jöttem le a Kámorról, EM-017. (Akkor vonattal voltam és a menetrendet épp az előző héten "ritkították meg", melynek következtében le is késtem az utolsó vonatot, hi.)
Amikor itt jártam, akkor még ez a "kilátó" és egyben pihenő nem volt ott. (Határon átnyúló projekt keretében hozták létre Uniós pénzből. Nagyon újnak tünt.)
Felmenve, ilyen a kilátás. Elől, alól a falu Diósjenő.
Innen tovább a sárga négyzettel jelölt úton haladtam, lefelé. Az út belevitt a Diósjenőt - Királyréttel összekötő, nagyon jó minőségű aszfaltos útba. Egyúttal ajánlott - és többszörösen kitáblázott - kerékpárút. Viszont a gépjármű forgalom - a védett természeti terület lévén - erőssen korlátozott (engedélyköteles).
Az út végig a Kemence-patak völgyében, két hegy között haladt. Mintegy 3 km - enyhén lejtős - út után a Mátyás-király kútnál tértem le a jobbra, a kék négyzetre. Ezen az úton mentem felfelé egy darabon, majd letértem egy erdészeti - földes - útra. Na innentől kezdődött a meredek. Hol erősebben, hol enyhébben. Majd az utolsó közel 1km-t toronyiránt fel. Ha lehetett volna, de csak cikk-cakkban lehetett a nagy meredeken feljutni.
Ahogy közeledtem a csúcshoz, úgy egyre gyérebb és zöldebb lett a táj. Épp nyíltak a hóvirágok.
A csúcs egy kb 100m hosszú, 5-10 m széles tető, közepén a csúcskő, felhalmozva különböző HP (háromszögelési pont) feliratú kövekkel. A 40m-es dipólt könnyen fel lehetett állítani. A kilátás a fáktól eléggé korlátozott volt, bár gyakorlatilag körkörösen most még úgy lehettett látni. (Szerintem, kb. egy hónap múlva, a lombosodás után zéró lesz a kilátás.)
A 40m jól ment (38 qso 28 perc alatt), a 30 m nyögve-nyelősen (22 qso 40 perc alatt), a 20m-n negyed óra alatt 10 qso, köztük 3 USA. Sávonként elosztva 5 S2S összeköttetés is bekerült a logba. HA-ból csak 3 állomás hívott (TNX!). Gondolom ennek is volt a következménye, hogy a 2m megint csak a negatív eredményt produkálta. Próbálkoztam 10m-en is. A sáv aktív volt, de nekem a 20W-tal nem jött össze semmi.


Visszafelé a tetőt elhagyva rátaláltam a s- jelzésre, amely a "gerincen körbe", a Kámoron keresztül visszavitt volna Závozra. De a hosszabb utat és a Kámor megmászását nem vállaltam be, így visszafelé is a délelőtti úton mentem. Egyébként az Erdészettől a csúcs légvonalban 5 km-re volt. Az út túl sokat nem is kanyardott, inkább a szintkülönbségek, illetve az utolsó 1km cikk-cakk haladása "nyújtotta meg" a távot (térben és időben egyaránt). A csúcsra az Erdészettől pont 2 óra alatt értem fel, lefelé elég volt 1.5 óra is, hi.


Utolsó módosítás: 2014-03-14 13:44

(61 megtekintés)