Egy meleg nap a Mátra szélén...

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2014-08-09
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-073 - Darnó-hegy (Sirok, 356 m ASL); QRA: KN07BW95, 1 pont


Közel 3 hónapja, hogy nem voltam a hegyekben - dombokon - rádiózni. Nem mintha nem lett volna rá időm, csak az általam be nem járt csúcsok egyre messzebb vannak az állandó qth-mtól. Több mint 100 km-t autózni csak azért, hogy egy csúcsot megközelítsek - nem éri meg. Így mindig "várok" valami alkalomra, hogy a két dolgot - kellemeset a hasznossal - össze lehessen kötni. Most éppen a párommal az Egri Csillagok musicalt (!) néztük meg szabadtéri előadásban az Egri Várban.


Még itthon a térképen kinéztem, hogy a Darnó-hegyre Sirokról indulva felvezet egy erdészeti (?) út, amely aztán végigmegy a gerincen. Ugyanis innen indulva a csúcs a túlsó végen található.
Végülis, ezt a feljáratot nem találtuk meg, helyette a Tarna-patak jobb partján indultunk el. Északi irányban szépen elhaladtunk a Siroki vár mellett.
Az út jó sokáig alig emelkedett, csak mentünk, mendegéltünk a tikkasztó napsütésben.
Amikor már oldalirányba elég közelinek tűnt a csúcs, akkor bementünk az erdőbe és megindultunk erőteljesen felfelé. Az elején még csak-csak erdészeti úton, de azután inkább csak toronyiránt. (Ez is valamikor egy út volt.)
Kb. 400 m magasságban megjelentek a szederbokrok. Rengeteg volt rajta, de sajnos még csak most kezdett érni. Így aztán "válogatni" kellett. De finom volt és hűsítő is a nagy melegben.
Felérve a tetőre ráakadtunk a gerincútra. Sőt még egy csúcskőre is az út közepén.
De ez nem az igazi csúcskő volt. A GPS innen még 300 m-re adta az igazi helyet.
A nagy gazban, szúrós bokrok között meg is találtam a csúcskövet. El is döntöttem, hogy nem ide települök.
15-20 m-rel arrébb volt egy viszonylag tisztás sáv, ahol a dipólt kényelmesen ki lehetett húzni. Ráadásul Ny irányban kissé nyitott volt a domb és pont a Kékesre lehetett "felnézni".
Két kivágott, nagyobb méretű fatuskóra települtem. Így elég kényelmes helyet foglaltam. Nagyon csöndes volt a sáv, jóformán zajmentes környezetben forgalmazhattam.
A szokásos alsóbb sávokon - 7-10-14 MHz - jól szaporodtak a qso-k a naplóban. Sávonként kb. 15 percig voltam és durván ugyanannyi állomást, összesen 48-at jelentett. A felsőbb sávok nem hoztak eredményt, ahogyan a 2 m-sem. Egy S2S került a naplóba, ami viszont nem szokásos, egyetlen HA hívójellel sem találkoztam az e napi aktiválás során.
Visszafelé a gerincúton jöttünk le, majd a végén letérve egy kis ösvényre a 24-es út mellett egy tisztáson bukkantunk ki - mintegy 4-500 m-re Ny-ra a kiindulási helytől (Tarna-híd). A jobboldali táblát elnézve a Darnó-hegy nem tartozik bele valamelyik HAFF körzetbe???


Este egy kis pancsikálással kiáztattuk magunkat. Lemostuk az út porát, kívül - belül, hi. Másnap, útban hazafelé még beterveztem egy hasonló csúcsot.


Utolsó módosítás: 2014-08-11 14:37

(48 megtekintés)