Egy hétközapi nehéz aktiválás a Kő-hegyen

Kõvári István, HA2EBA - 2015-01-06
Ajánlott turistatérkép: 28. Zala Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-019 - Kő-hegy (Nemessándorháza, 305 m ASL); QRA: JN86LT60, 1 pont


Többször megfogadtam, hogy nem aktiválok hegycsúcsot munkanapon délután 4 előtt (mivel ebben az időszakban nagyon kevesen vannak készülék előtt), de mivel még a környéken pihentünk és másnap indultunk haza, ezért mégis nekivágtam, szerencsére jól döntöttem.


A kiválasztott csúcs a Kő-hegy volt. Autóval Nemessándorháza település Ady Endre utcájának a végéig mentem. Az utca végén van egy parkolásra alkalmas terület, itt egy székelykapu is található,
de én még tovább mentem a földúton eddig a kereszteződésig, itt is hagytam az autót. Gyalog 20 métert előre egészen a keresztig, majd élesen balra.
Ilyen úton kellett haladni szinte a domb tetejéig.
Az vízmosásos út végén lesz egy kereszt, amit balra kell megkerülni. A képen látható, hogy ezután felérünk egy tisztásra, a tisztás legtávolabbi bal csücskében lesz egy földút (ezt mutatom az ujjammal), ott kell majd bemenni az erdőbe.
Ezen a sáros földúton az első nagyobb kereszteződésnél jobbra kell fordulni, majd egészen addig kell menni, amíg a GPS szerint jobbra "merőlegesen" lesz tőlünk a csúcskő. Ott vezet be egy szinte észrevehetetlen és elhanyagolt földút, ami pont a csúcskő körül ér véget. Szerintem ezt az utolsó szakaszt GPS nélkül biztos nem találtam volna meg. Ezt a szakaszt egy darabig nem fogom elfelejteni... szinte már láttam a csúcskövet magam előtt, amikor közvetlenül a mellettem lévő hatalmas bokorból 3 jól megtermett vaddisznó pattant fel és szerencsére tőlem távolodva csörtettek át mindenen ami az útjukba került, iszonyatos recsegés ropogás jelezte az útjukat.
Íme az útvonal: 1,6Km és 80m szintkülönbség és 25 perc menetidő.
És a csúcsfotó :)


Még az út elején találkoztam egy bácsikával és kérdeztem, hogy jó irányba megyek -e, mert a Kő hegyre szeretnék eljutni. A válasz az volt, hogy bizony itt nincs semmilyen Kő hegy csak egy "Kű hégy". Megköszöntem és folytattam az utam :) Nagyon nehezen lett meg a szükséges QSO mennyiség, kellett hozzá kitartás a hidegben..


Utolsó módosítás: 2015-01-06 22:52

(50 megtekintés)