A Kozmáry-kilátó Mátrafüreden

Zoli, HG7KAZ - 2006-09-14
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG7KAZ

A Muzsla-tetõre történt sikeres kitelepülést megelõzõ és követõ napon, azaz 12-én és 14-én a másik kiszemelt pontot kerestem fel Mátrafüreden, a Kozmáry-kilátót. Mindkét esetben alig fél óra alatt összejött az amúgy sokszor nehezen elérhetõ 4 qso. Kár, hogy ez a hely sem SOTA-csúcs...


Íme a helyszín a térképen, melyet Mátrafüreden, a Béke úton találtam. A teljes térképen Mátrafüred látható, minden szükséges információval. Hasonlóan az autóbuszmegállónál talált térképhez, ez is festett.
Az elõzõ beszámolóban már megismert parkolóból a Béke úton indultam el, és a sárga háromszög jelzést követtem. Rövidesen kiderült, hogy jó helyen járok, hiszen ettõl a kaputól már csak néhány lépcsõfok, és feljutunk a kilátóhoz, melyet 1900-ban építettek.
Mint egy kastély tornya! A képen nem látszik, de a kilátó túloldalán, egy lépcsõsoron juthatunk fel a kilátóba. A villámhárító eléggé megviselt állapotban van, jó lenne rendbe hozni az illetékeseknek.
A szokásos felszerelés volt nálam ismét. Ez a hely szintén népszerû a kirándulók és túrázók körében, a kilátóban azonban nincs sok hely.
A panoráma délkeleti irányban. Sajnos, a hõerõmû látképe a Mátra több pontjáról szolgáltat állandó "látványosságot".
Nagyjából északi irányban látszik Muzsla-tetõ, mögötte pedig egy magasabb csúcson a Hanák Kolos-kilátó, és egy szálloda tetejének részlete.
Kékestetõt és Mátrafüredet láthatjuk ezen a képen.
Naplemente a kilátóból.
Még visszanéztem, aztán igyekeztem vissza, hiszen már hûvös esték voltak.


Ez a hely is ideális egy kitelepülésre. Külön öröm volt számomra, hogy 14-én HA4FY Jancsival qso-ztam innen, aki éppen a Nagy-Kevélyt aktiválta. A két nap alatt szimplex qso-kat HA4FY Jancsin kívül a következõ amatõrökkel létesítettem: HG7BUS Jancsi, HA6KDX Antal, HA6TPF Pista, HG7WDD Gyuri, HG7JJX Józsi, HA5ANX Laci, HA6ZB Gyuri, HA7RF Jóska, HA7ZI Tibor. Volt, akivel mindkét alkalommal sikerült beszélni, és szintén sokan voltak, akikkel a különbözõ átjátszókat használva qso-ztam.


Utolsó módosítás: 2006-09-23 21:08

(19 megtekintés)