Három hegyet egy csapásra

Kõvári István, HA2EBA - 2015-04-04
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-013 - Kőlyuk-galya (Bükkszentkereszt, 720 m ASL); QRA: KN08HA79, 6 pont, HAFF-002
  EM-084 - Nagy-Bodzás (Bükkszentkereszt, 668 m ASL); QRA: KN08HB00, 4 pont, HAFF-002
  EM-081 - Nagy-Som-hegy (Bükkszentkereszt, 712 m ASL); QRA: KN08HB84, 6 pont


A Húsvétot Miskolc környékén töltöttük, így lehetőségem nyílt a környékbeli csúcsokat aktiválni. Szívesen mentem volna egy egész napos túrára, de a 21 hónapos csemetém miatt időben vissza kellett térnem, ezért csak villám aktiválásra volt lehetőség. Egy kicsit elbizonytalanított, hogy előző nap esett, és a túra nap délutánjára is zivatart mondott a jósda, de szerencsére nem hittem nekik. Három, egymástól nem túl távoli csúcsot néztem ki. Mivel már több amatőr társnak is sikerült a 3 csúcs egy nap alatt, ezért optimistán vágtam neki korán reggel.


Az első csúcs a Kőlyuk-galya volt. Az útvonaltervezővel Bükkszentkereszt Dorongósi utcájának a végét érdemes megcélozni. Ennek az utcának végén van egy sorompó, ahol épp volt egy zöld ruhás emberke, aki beengedett. A térképen a fekete rész mutatja a gyalog megtett szakaszt (130m szintkülönbség és az odafelé vezető szakaszon 1,5 Km távolság).
Gyakorlatilag a zöld jelzést kellett követni.
A zöld háromszög jelzésnél (kicsit nehezen lehet észrevenni, de 2db is volt egymástól nem túl messze) kellett balra fordulni, ez már odavitt a toronyhoz.
És a csúcsfotó a darabokban lévő csúcskővel.
Következő a Nagy-Bodzás csúcs volt. Az útvonaltervezővel a Rókafarm települést érdemes megcélozni. Itt az utolsó háznál van egy parkoló rész, ott lehet hagyni az autót. A földút keresztülhalad egy tehenészeten, ahol az optikai elijesztés érdekében a ház sarkánál van egy komondor szerű eb, a lánca pont az út széléig ért … itt egy pár percig tanácstalanul álltam, gazda sehol … de épp akkor indult egy másik társaság is ebbe az irányba, így együtt elsétáltunk az eb előtt minden gond nélkül. Gyakorlatilag egyenesen lehet haladni ezen a földúton addig, amíg el nem érjük az aszfaltos kerékpár utat. Ott a csatolt térkép szerint kell tovább haladni. Az első aszfaltos útkereszteződésig nem kell elmenni (a térképen látható, hogy én is túlszaladtam), hanem az előtt kb. 100m-re kezdődik egy nehezen észrevehető gyalogút a jobb oldalon, ami felvisz a hegyen.
Íme a nehezen megtalálható út képe,ami idővel egy kitisztított szélesebb úttá alakul.
A gyalogútból idővel egy szinte autóval is járható földút lesz, ezen lehet sokáig haladni. Viszont ez az út idővel elmegy a csúcs vonalától, ezért ezen a ponton elindultam torony iránt. Ez a meredek 400m –es szakasz fárasztó volt… És a csúcsfotó. A legyalogolt távolság az odafelé vezető szakaszon 3,9Km és a szintkülönbség kb. 220m volt.
A következő csúcs a Nagy Som-hegy volt. Autóval el kell hagyni Bükkszentkeresztet (Miskolc irányába), és a település utáni első nagy balos kanyarban található kis parkolóban lehet hagyni az autót.
Gyakorlatilag a piros jelzést kell követni.
A képen látható helyen jobbra le kell térni a piros útról, ez az út visz a csúcsra
A hegytetőn 4 db tornyot is találtam, tele antennákkal. Itt készült a csúcsfotó.
A megtett út az odafelé vezető szakaszon 1,6Km volt kb. 60m szintkülönbséggel.



Utolsó módosítás: 2015-04-04 22:33

(37 megtekintés)