A régóta tervezett Muzsla

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-05-01
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-006 - Muzsla (Pásztó, 805 m ASL); QRA: JN97VV12, 8 pont


Régóta tervben volt a Muzsla felkeresése, de valahogy mindig közbe jött valami. Legutoljára az idei télen terveztem, már csak a plusz pontok miatt is, de akkor sem került rá sor. Most, hogy a meteorológia délutánra már esőt ígért, gondoltam addig belefér egy gyors aktiválás.


A Pásztóhoz tartozó Muzsla-pusztáról indultunk a nem túl hosszú, szintkülönbségben viszont annál jelentősebb túrának. Rögtön jó kis emelkedővel vágtunk neki a (nyaraló)házak mögött elterülő erdőnek. A p3 jelzésű turista úton mentünk fel, de ez sok mindennek (ösvény, vadcsapás, stb.) nevezhető, csak éppen útnak nem. Azért alapvetően követhető volt az elmosódott jelzések, a lehullott őszi levelek, illetve a friss aljnövényzet ellenére is. A magasság és a (táv) kb. 1/3-t legyőzve É-NY-i irányban ilyen kilátás fogadott bennünket: a háttérben a Cserhát, alant pedig Pásztó.
Az első erdei szakasz után a második kellemesebb volt, majd a következő teljesen jó, enyhén emelkedő erdészeti út, letarolt fákkal, így aztán jó kilátással. Az út legvégén volt megint egy kis sziklamászás, kőkerülgetés. Közel két óra alatt értünk fel. A csúcson kilátás semmi, csúcskő viszont épségben megvolt.
A csúcs mellett, egy eredetileg kéttörzsű fa egyik kivágott felének törzsén rendeztem be a qth-mat. Ülőhelyem nem volt, de viszonylag kényelmesen elfért a rig a maradványon.
Vihar előtti csend helyett, recsegés - QRN - mellett a terjedés nem volt valami fényes. Sorban kaptam a 339-559 közötti riportokat. HA5LV, Viktor és HA5MA Laci beszámolójára emlékezve, kezdtem azt feltételezni, hogy ezen a helyen már csak ilyen (szokott lenni) a terjedés, hi.
Végül is, egyórás aktiválás mellett 40 és 30 m-en összesen 42 QSO-t naplóztam, benne két német COTA-val és egy HA hívójellel (TNX HA4FY). (A 20m-es antenna ismét nem működött???!) 2m-en sikerült ök-t létesíteni Viktorral, HG7WAV. Csabát, HA5BV/P többször is hallottam recsegve a Kelemen-székéről, de qso nem jött létre.


Kirándulók sorban keresték fel a minap átadott, 764 m-en lévő, új Nyikom-bérci kilátót. Nem is lett volna túl messze, én felkerestem volna, de a párom nem vállalta be a kis kitérőt. Szerencsére. Mert mire alig több mint egy óra alatt leértünk, elkezdett cseperegni az eső.


Utolsó módosítás: 2015-05-02 09:07

(40 megtekintés)