A héten a legmagasabban

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-04-24
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC

A hétre beterveztem egy 2000 m feletti csúcsot is, de mivel az olvadó hó- és jéghatár úgy 1800-2000m-en volt, a helyiek erőteljesen lebeszéltek róla. Ennek ellenére találtam a közelben egy csúcsot, a Pleshaitz-ot, OE/ST-167, amely ha csak tíz-egynéhány méterrel is, de a heti túrára legmagasabbnak adódott a maga 1797 méterével. És egyben a legszívatósabbnak is, hi. Eredetileg Fojach-Katsch felől terveztem felmenni, de nem találtam felvezető utat. Így aztán a hegyet megkerülve a másik - északi - oldalról vágtam neki a távnak. (Nem kellett volna!)


A lezárások, sorompók miatt kocsival Oberwöltz mellől nem lehetett tovább menni. Itt viszont a tengerszint feletti magasság, "csak" kb 850 m volt. Tehát magasságban közel 1 km-t kellett legyűrni a csúcs eléréséhez. Az út első fele erdészeti úton haladt, cikk-cakkban. Kényelmesen, enyhén emelkedve gyalogoltunk, gyalogoltunk, loptuk a távolságot és a magasságot.
Többször is szép kilátás adódott a környező hegyekre, völgyekre. Jó 2,5 órás gyaloglás után ott voltam a csúcstól - légvonalban - 600 m-re, viszont a magassági differencia még mindig 300 m volt. Ez volt a szívatós rész. A havas-jeges terepen utat nem találtam, viszont többször is combig elmerültem a hóban. A szúrós aljnövényzetet sem lehetett mindig kikerülni. Így ez a maradék távolság megtétele újabb 1,5 órámba tellett.
Mihelyt felértem, a fák mögül elém tárult a csúcs környéke. Kb. 300 fokban volt kilátás, (majdnem körpanoráma,) csak északra, ahonnan feljöttem volt a táj a fenyőerdőtől takarásban. Két vadonat új pad is volt a csúcson. A szél ellen egy-egy hevederrel biztonságosan rögzítve (hozzácsavarozva) a kereszthez.
A korábbi aktiválástól eltérően, most a keresztet nem a pecabot rögzítésére használtam fel, hanem a dipól egyik végét rögzítettem hozzá. Az egyik pad ideális volt a qth-nak.
Ezen a napon (helyen???) volt a legjobb terjedés, csak úgy jöttek az állomások. Sajnos, a hosszú felfelé tartó út miatt csak kb. egy órát forgalmaztam, ezalatt 52 qso-t naplóztam 30 és 40 m-en, köztük 2 HA állomást és kettő S2S összeköttetést.
A majdnem körkörös kilátás nagyon hasonló képet mutatott, mint a pár nappal korábbi aktiválás során. A hegyek egy részét be lehetett azonosítani, és tisztán látszottak a hófödte 2000 m feletti hegyvonulatok is. (Ennek a völgynek a végén található a lachtali sícentrum.)


Lefelé megkerülve a hegyet egy kicsit arrébb találtam magam. Így viszont a lefelé vezető út is közel 3 órámba került és a sok cikk-cakk miatt legalább 12 km-re adódott. Viszont volt olyan hely, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Mura völgyére. A lemenő nap sugaraiban úszott, csillogott a kanyargó folyó. Sőt, egy részen megtaláltam azt a turista utat, amelyiken eredetileg terveztem volna feljönni Katsch-ból. Mindenesetre az éjszaka nem kellett ringatni, hi.


Utolsó módosítás: 2018-09-24 20:00

(16 megtekintés)