Az utolsó csúcs a KM-körzetben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-05-28
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-009 - Nagy-Sas-hegy (Nagyirtáspuszta, 608 m ASL); QRA: JN97KV75, 4 pont, HAFF-004


Sokáig váratott magára a KM régió számomra utolsó csúcsának a bejárása a Börzsönyben. Mindig húztam-halasztottam, vártam a kisvasút-indulást, vagy a téli időszakot. Volt egy szabad félnapon, a meteorológia is javuló időt ígért, ezért nekivágtam a 608 m-es csúcsnak. A starthely kiválasztásához nagy ösztönzést adott István, HA2EBA beszámolója. (Bár én nem mentem el a Szent Orbán Erdei Wellness Hotelig.)


Kismarost elhagyva rátérve a Kóspallagra vezető útra, nagyon meglepődtem. Általában a kis falvakhoz vezető bekötő utak rendszerint pocsék állapotban vannak. Ez viszont nem rég készülhetett el, nagyon jó állapotban, és több helyen szép környezetben vezetett el a településre. A települést elhagyva kerékpáros turistáknak (is) javasolt út vezet fel a szállóig.
Én az útról az Érsek-tetőnél letértem és a z- jelzésen bementem az erdőbe. Az út első fele kellemes volt, nem nagy emelkedőkkel.
Ennél az elágazásnál csatlakozik be a szállótól vezető z+ út a z- jelzésűbe.
Tovább haladva, kb. a fele távolságnál letértem a z3 jelzésre, ami felvitt a csúcsra. Na innentől már nem volt olyan kellemes az út. Szűk, nagy kövekkel "díszített", fáktól bokroktól benőtt - inkább a vadak által használt - turistaúton értem fel a tetőre. (Az út meglehet, hogy nem látszik a képen, de ott van!) Az elmúlt heti csapadékos időjárás következtében - bár sokat szikkadt, - ez az útszakasz igencsak csúszós volt.
Csúcskövet nem találtam, kilátás is csak két szűk sávban volt K-i, illetve DK-i irányban. Ennyi látszott Kóspallagból, a Dunából, illetve a messzi távolban Vácból.
A csúcs környéke is teljesen benőve a növényzettel, éppen, hogy ki tudtam húzni a dipólt. (Vertikált használók előnyben!)
A reggeli induláskor 11 fok volt a hőmérséklet. Beérve a Börzsönybe ez leesett 9 fokra. Elkelt a pulóver menet közben. Felérve kisütött a nap és kellemes meleg volt, így lekerült a pulóver. Aktiválás közben erőteljesen beborult, esőre állt az idő és elég hűvös lett. Először a pulóver jött vissza, majd a dzsekit és sapkát is fel kellett vennem, hi. Pedig a szél nem fújt. (Bíztam a meteorológiában, hogy eső nem várható. Be is jött szerencsére.)
Egy nagyobb kövön, egy bozót aljában rendeztem be a qth-mat. A sáv csendes volt, de terjedés sem volt. Bár a csúcs természetvédelmi területen volt, nem volt nagy nyüzsgés. Összesen 37 qso-t naplóztam, kimerítettem három (!) akkumulátort a sok CQ-zásban és a kezdettől fogva 20W használatával, hi. 12 m-en - és 2 m-en - is próbálkoztam. Sikertelenül. Pedig ezek az antennák működtek rendesen, nem úgy mint a 3-sávos dipól. (Ismét szerelhetek!)


Az aksik lemerülése után csomagoltam és leballagtam. Sárga-zöld szigetelőszalag maradványt is találtam a csúcson. Csak feltételezem, hogy ez nem rádióamatőrtől származott.


Utolsó módosítás: 2015-05-29 19:36

(24 megtekintés)