Két kis csúcs a Cserhátban

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-06-02
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-062 - Dél-hegy (Alsópetény, 446 m ASL); QRA: JN97PV13, 1 pont
  EM-071 - Varga-hegy (Alsópetény, 379 m ASL); QRA: JN97OU86, 1 pont


A múlt heti 9 fok után most a 29 fokban terveztem egy kis gyalogtúrázást. És hogy a lúd legyen kövér, nem is egy, hanem két csúcsot választottam. A két csúcs légvonalban 4 km-re volt egymástól. Nagyjából a táv felénél, Alsópetény település előtt lévő (mesterségesen kialakított) Cser-tavak parkolójában tettem le a kocsit. (Az elmúlt heti utazással ellentétben, itt a Rád-Penc-Keszeg közút minősége pocsék volt. Több szakaszon majd szétrázta az autót, még 40 km/h-s sebességnél is.)


A tó túlpartján vezetett a s4 útvonal. Ezt néztem ki. Ez egy jó km után bevezetett az erdőbe és ott haladtam felfelé, egyáltalán nem megerőltető úton. Kb. a táv felénél, - ennél a táblánál - az út becsatlakozott az s- jelzésű útba.
Itt kellett volna a térképen s+-szal jelzett útra rátérni, de s+ jelzés sehol sem volt. De út az volt, ami, bár több részben is benőve, elvileg felvezetett a csúcsra. Azért írom, hogy elvileg, mert több helyen, beleértve a tetőt is, ráakadtam, de inkább csak toronyiránt mentem felfelé.
Az út mellett egy kanyarban, jól benőve épségben megvan a csúcskő is.
E köré települtem. De minek - mondanám, ha pesszimista volnék. Az éter csendes volt. Túlságosan is. Nemcsak, hogy nem volt QRN, de állomások is csak alig törték meg a sávokat. A sok pocsék riport ellenére egy óra alatt 36 összeköttetést csináltam, benne egy HA hívójel és kettő S2S.
A terület É-i irányba - egy nagyobbacska rétnek, vagy inkább az erdőirtásnak köszönhetően - nyitott volt. A párás távolban ki lehetett venni az Alacsony-Tátra vonulatát.
Míg az út felfelé jó másfél órát vett igénybe - kényelmes tempóban a nagy melegben -, lefele elég volt 45 perc is. A Cser-tavak mellett pihentem egy negyedórát, elbeszélgettem a horgászokkal, majd célba vettem a másik irányban lévő Varga-hegyet.
A kocsiút szélén gyalogoltam be a faluba, elhaladtam egy magánkastély mellett, és kb. 1 km után ennél az útkereszteződésnél tértem le balra a zöld Z jelzésre. (Nem tudom ez a természetvédelmi tábla mire vonatkozott: csak a kastélyparkra, vagy feljebb a hegyre is?)
A zZ jelzést egy építkezés miatt hamar elvétettem, így a házak végén, az erdő szélén kezdtem el felfelé haladni. Még jó hogy nem a múlt héten választottam ezt a helyszínt, mert a sárga - vendégmarasztaló - agyagos úton nem tudom hogy jutottam volna fel. Így viszont a Pünkösd idején leesett nagy mennyiségű eső már teljesen eltűnt. Néhol - inkább csak a tartósan árnyékos helyen - volt csak kissé csúszós az út.
A nem megfelelő útnak köszönhetően több bozóton kellett átvágnom magam, ráadásul a jó út ott volt a horhos szemben lévő oldalán, csak éppen nem tudtam átjutni oda. Sebaj, mire felértem a tetőre, egy nagy tisztásra, a horhos is eltünt. Ekkor a következő akadályt az erdőirtás maradványa - torzsa - okozta. De ezt is legyőztem.
A csúcs még a kis erdő előtt volt. De csúcskőnek híre-hamva sem volt. Amikor a GPS-em jelezte, hogy 3 m-re vagyok a céltól, akkor ott egy megmaradt kisebb fa tövében települtem.
Itt viszont már nem volt csend. Északról a Börzsöny irányából iszonyú nagy QRN volt a villámlások következtében. Közel két órát rádióztam, és mindösszesen 31 összeköttetést naplóztam. Benne egy HA hívójel és három S2S. (TNX!)
Lefelé menet végig a zZ jelzésen haladtam. Ilyen tiszta, agyagos úton, amely végül is a kastély sarkához vezetett le. (Felfelé ezt nem vettem észre az útba / útra felhalmozott sóder-hegy miatt, hi.)


Visszatérve a kocsihoz, a Cser-tavi bisztróban elfogyasztottam egy halászlevet. Az alapanyag - a hal - a helyi tóból származott. Nagyon finom volt. (Szomjas is voltam, de sajnos sört nem ihattam, hi.) Ezután egy ki kerülővel hazatértem és ismét nekiállhattam az antennám javításának. (Most "csak" elszakadt. Korábban egy csavar volt laza és ez okozta időszakosan a rossz SWR-t. Mint a mesében: hol volt ellensúly, hol nem, hi.)


Utolsó módosítás: 2015-06-03 23:13

(24 megtekintés)