Fekete-hegy a Zemplénből

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-06-05
Ajánlott turistatérkép: 23. Zempléni hegység Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-058 - Fekete-hegy (Erdőhorváti, 456 m ASL); QRA: KN08RH46, 1 pont


Több hegy is található az országban ezzel a "színnel", további kettő ráadásul a KM régióban. Pár éve télen már próbálkoztam ezzel a heggyel, de akkor nem vágtam neki. Így utólag jól is tettem, mert hóban igencsak nehéz lett volna felmenni az úttalan - azonban kövekkel dúsan borított - utakon, hi.


Útban Háromhutára, a kocsit letettem Erdőhorváti elején a temető mellett. Innen rövid gyaloglás után kiértem egy tisztásra, ahonnan így látszott a kiválasztott hegynek nevezett domb. (Középen a hátsó.)
Az út első részén, a falu peremén még csak volt földes út. A kisebb-nagyobb mezőkön dús aljnövényzet, 40-60 cm-es magasságban évelt. Az egyik mező ilyen ciklámen színű, valamiféle vadrózsával volt tele. (A levele, szúrós szára tipikus rózsa, a virága viszont csak szimpla sorban.) Beérve a hegy lábához, az utak eltűntek, az emelkedés szöge viszont rendesen megemelkedett.
Ahogy haladtam feljebb, úgy lett egyre nagyobb a - gurulós - kőtermés mennyisége. Felérve a csúcsra, a csúcskő megvolt épségben, de kilátás az semmi. A csúcs teljesen fedett, még a 40 m-es dipólom is kompletten a lombkorona alatt volt kihúzva.
Ahogy látszik is, egy korábbi csúcskő oldalsó trapéz formájú elemén települtem. (Ezt még anno Viktor (HA5LV) és Laci (HA5MA) állította össze. Azóta sem bántotta senki.) Az előző két aktiválásomhoz hasonlóan a terjedés pocsék volt. 7-Mega nem ment. Gondoltam, hogy a fák árnyékolnak le, de inkább az év-, illetve a napszak "hibája" lehet, hi.
Amíg az aksiban tartott a szufla tartott, addig kitartóan CQ-tam és végül 26 összeköttetést naplóztam, ebből 18-at 30 m-en. Magyar álomás is csak kettő volt. Viszont kellemes meglepetés volt, hogy hat S2S QSO is összejött. (A kép aznap délután készült a szomszédos, légvonalban 1.3 km-re lévő, mindössze 30 m-rel alacsonyabb Pusztavárról. Rögtön előttünk a Fekete-hegy, a távolban a tokaji Kopasz-hegy az adótoronnyal.)
Ugyancsak a Fekete-hegy a vár megmaradt oldalfaláról. Lenézve minden irányban elég meredek, szerintem a kritériumok alapján valószínűleg beleférne a SOTA önálló csúcs szabályába. (De a GMA-ba bizonyosan. Ráadásul, a COTA között sem szerepel.) A kilátás tökélestes körkörös. A hegyre kiépített, bár meredek turistaút vezet fel, egy részén még tanösvény is található.
A vár a XIV. század elején épült Károly Róbert idején és a Tolcsva nemzetség lakta. Ekkor még Solymos vár volt a neve. Még ugyanebben ez évszázadban lett romos, azóta nevezi a néphagyomány Puszta-várnak.
Jelenleg az egyik torony helyén egy szél által megtépázott nemzeti színű zászló található, körülötte egy kamera internet kapcsolattal. A tápellátást ez a két napelem biztosítja.


Ha a SOTA-ba nem férne bele, azért mindenképpen javasolnám ez utóbbi, Pusztavárat felvenni a Gyalográdió, GMA, illetve a COTA közé. Tökéletes kilátás, jó, bár nehéz megközelítés. (Jó lenne tudni, hol lehet a kamera által továbbított képet megtekinteni, hi.)


Utolsó módosítás: 2015-06-08 08:27

(31 megtekintés)