Két közeli csúcs a Cserhátban

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-06-18
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-036 - Szanda (, 529 m ASL); QRA: JN97RV08, 2 pont
  EM-052 - Berceli-hegy (Bercel, 477 m ASL); QRA: JN97QV93, 1 pont


Szabadnapomat, illetve a nem túl melegre vonatkozó időjárás-előrejelzést kihasználva, továbbá, hogy az utazási költségeket csökkentsem, a fővároshoz viszonylag közeli - kb. 80 km - két csúcsot terveztem be erre a napra. Kocsival a Berceli-hegy Ny-i oldalán lévő kőbánya közelében, egy tanya bejáratánál parkoltam le. Így gyakorlatilag a két hegycsúcs durván azonos távolságra volt a kocsitól.


Innen még ilyen, hajdanában aszfaltos út vezetett fel, de ennek minősége - különösen az első szakaszon - hagyott némi kívánnivalót maga tán. Így itt már gyalog mentem fel elsőként a Szanda-várhoz. Addig mentem ezen az úton, amíg az bele nem csatlakozott az országos k- jelzésbe.
A k- út nem visz fel a csúcsra, az a hegy oldalában elmegy. Ennél az eléggé eldugott - de annál "beszédesebb" - útjelző táblánál kellett letérni a kL jelzésre, amely felvisz a vár romjaihoz.
Innentől ilyen köves út vitt fel, majd a legutolsó szakasz volt kicsit meredekebb. (A másik oldalról a zL jelzésen lehet feljönni.)
Az egyik elágazásnál egy ilyen faragott "KŐTÁR" feliratú oszlop fogadott. (Jelentése - gondolom - a csúcs környékén (és magában a vármaradványban) meglévő kövekre utal. Mert más épített - kiállított - dolgot nem láttam.)
Felérve a csúcsra majdnem körkörös kilátás fogadott. Déli irányban, szemben a - délutáni program - a Berceli-hegy, jobb oldalán a működő kőbányával.
A 40 m-es dipólt a csúcskő mellett lévő - kissé megviselt zászlót tartó - rúd és a megmaradt toronyfal közé húztam ki. (Pont elfért, hi.)
Nem volt zajmentes volt a sáv, de állomásoktól eléggé mentes volt, hi. 7 Megán kicsit SSB-ztem is, így jött össze 25 qso, míg 10 Megán 10 qso-t nyugtáztam. Hosszú idők után végre sikerült egy összeköttetést létesítenem 2 m-en is. (TNX: HA9MDP)
Még a vár területéről kinéztem, hogy milyen úton közelítem meg a másik csúcsot, amely légvonalban csak 2.6 km-re volt. De innen le kellett menni, amoda pedig fel kellett mászni. S ráadásul ott a sűrűben út sem igazán volt. Visszanézve kb. a fele útról, így nézett ki a Szanda-hegy. Baloldalt Ny-irányban kopasz, egy megszűnt kőbányát mutató csúcs, baloldalt pedig a magányosan álló Szanda-vár - rom - tornya magasodik.Nincs kép
Közelítve a Berceli dombhoz, a teteje eléggé zárt egységet mutatott. (Az is volt. Már a múltkoriban is felvetődött bennem, hogy egy machetát is kellene vinni magammal, de ezt a lehetőséget elvetettem a plusz súly miatt. Itt viszont nagyon jól jött volna, hi.)
Az erdőbe beérve a csúcs még mindig közel 1 km-re volt - légvonalban. Ráakadtam erre a valaha volt - erdészeti (?) - útra és ezen próbáltam haladni a túlburjánzó növényzet mellett / között. Letérési lehetőség nem igazán volt, az erdő az aljnövényzet miatt járhatatlannak tűnt. Egész addig mentem, amíg rájöttem, hogy gyakorlatilag megkerültem a csúcsot. Nem volt mit tenni, toronyirányt feljutni a növényzet között.
Felérve a tetőre, rögtön belebuktam a csúcskőbe.
A tető egyébként viszonylag tiszta, egy K-Ny-i irányban elterülő, fától mentes, kb. 100 m hosszú, 2-3 m szélességben húzódó terület, szép kék virágokkal. A tisztás ellenére a hegyről semmilyen irányban nincs kilátás. Viszont ezen a "földcsíkon" kényelmesen fel tudtam állítani az antennát. (Háttérben a csúcskő.)
A sáv kevésbé volt zajos mint délelőtt. Ettől nagyobb zajt csak a működő bánya gépei adtak. SSB-vel együtt 24 összeköttetést naplóztam 40 m-en, míg 30 m-en mindössze négy állomás hívott. Mindkét csúcsról egy-egy S2S összeköttetés is összejött. Egy következő "sávváltásnál" ismét szétszakadt az antennám, így bontottam és a dzsungelen átvágva megindultam lefelé, nem mindig a kocsi irányába, hi.


Élmények szempontjából ez a nap is felemásra sikeredett: Az első csúcs, a Szanda-várral szép kilátást adott, míg a második, a Berceli-hegy felejthető. Biztosan nem kívánkozom visszatérni. Valószínűleg a csúcs késő ősztől kora tavaszik jobban megközelíthető, amikor is a növényzet még nem burjánzott el. (Egy tanyán lakó elmondása szerint, ők csak télen mennek fel a hegyre kutyát sétáltatni.)


Utolsó módosítás: 2015-06-19 09:22

(35 megtekintés)