Szauna a hegytetőn

Kõvári István, HA2EBA - 2015-07-25
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-027 - Nagy-Kő-hegy (Szokolya, 380 m ASL); QRA: JN97MV40, 1 pont
  EM-071 - Varga-hegy (Alsópetény, 379 m ASL); QRA: JN97OU86, 1 pont


Azt tűztem ki célul, hogy a jövőre megszünő SOTA pontjainkat fokozott tempóban idén megpróbálom aktiválni, persze ebbe a teljes EM körzet nem fér bele... Az iszonyú meleg ellenére szerettem volna tartan a tervet, ezért "cask" 2 csúcsot terveztem.


Az első cél a Nagy-kő-hegy volt. Az útvonaltervezővel Szokolya települést érdemes kiválasztani. Ezen belül a Hársfa utca meghosszabbítása kivisz egy nagyon elhanyagolt aszfalt úton a "vasútállomásig", ott lehet leparkolni az autóval.
Pár száz métert kellett a sinek között haladni egészen eddíg a pontig és utána jobbra keresztezni - mivel a papíron lévő gyalogút járhatatlan volt.
A kanyargós erdészeti utat követve fel lehet jutni a csúcsra, bár az első szakasz nagyon fárasztó.
A csúcskő nem a SOTA adabázisban megadott helyen van, hanem az esőbeálló jobb oldali sarka mögött kb 2 méterrel.
Az elmaradhatatlan csúcsfotó.
A következő csúcs a Varga-hegy volt. Autóval Alsópetényt kell megcélozni, majd a települést és az út bal oldalán lévő szép tavat elhagyva kb. 800 meter után jobbra lesz ez a behajtási lehetőség, ott lehet leparkolni.
Az itt kezdődő földutat kell követni, amit balról egy bekerített terület szegélyez.
Ha felértünk a tetőre, akkor ennél a magaslesnél kell balra átvágni a bozótoson.
Sok időt eltöltöttem a csúcskő keresésével, de a végén feladtam (bár láttam bozótban lévő kerítésoszlopot, de nem akartam csúcskönek kinevezni :) ) és a SOTA adatbázisban lévő kordináta helyén elkezdtem forgalmazni.
Íme a megtett út, kb. 3 Km.


A Nagy-kő-hegyet érdemes megmászni, gyönyörű volt a kilátás de a Varga-hegy inkább csak egy csúcskő nélküli dombocska volt. Igaz, hogy a túrázás alatt elhasználtam 3 pólót a nagy meleg miatt, de ezek a csúcsok már kipipálásra kerültek :)


Utolsó módosítás: 2015-07-26 01:21

(50 megtekintés)