Utolsó csúcs a Börzsönyben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-08-08
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-048 - Kőkapu (Drégelypalánk, 496 m ASL); QRA: JN98LA94, 1 pont, HAFF-004


A kőkapu - számomra a Börzsöny utolsónak maradt csúcsa - aktiválására a legnagyobb nyári melegben került sor. Bár a csúcs jó néhányszor volt már aktiválva, beszámolókban csak egyetlen egyszer szerepelt, még 2009-ból Zoli, HA5CQZ révén. Az úton odafelé kicsit elkeveredtem, így a tervezett - hűvösebb - időhöz képest, csak fél 10-kor szálltam ki a kocsiból.


Mivel a csúcshoz viszonylag közel volt a "Szondi-vár", és még nem jártam ott, ezért úgy döntöttem, hogy Drégelypalánkról közelítem meg a csúcsot. A település hátárában volt ez a kellemes kis pihenőhely, hideg vizű forrással és ...
a történelmi emlékhelyet jelző táblával. Ott, a háttérben megy felfelé a p+ út. Ez az út a vár alatt elágazott, és itt rátértem az országos k- jelzésre. (A várba nem mentem fel, nehogy elfogyjon a szufla, úgy terveztem, hogy majd visszafelé megyek fel.)
Ennél a jól kitáblázott elágazásnál tovább folytattam utamat a k- jelzésen.
Kellemes széles turista út vezetett fel, néhol ilyen "alagútszerű összehajlással", és a tető közelében éppen érő szederbokrokkal. Na, ezzel csillapítottam is a szomjamat.
Ez a rész, viszonylag közel a tetőhöz inkább hasonlított egy "kőkapu"-ra.
A k- jelzés kb. 100-150-relmegy a csúcs mellett, amely nem is igazán csúcs, hanem egy tető, az út irányából áthatolhatatlan csalánnal, rózsa- és szederbokorral. Mintegy 3-400m-t kerülve a fennsíkon lévő szedresen a vadcsapásokon tudtam elérni a megadott koordinátát. Csúcskő az nem volt, viszont a fák között lévő ligetes rész kényelmesen adta a lehetőséget a településre.
Nem tudom, hogy a terjedés miatt e, vagy a nagy meleg, illetve a déli órák miatt, de alig jöttek a chaserek. Jó másfél óra alatt, rengeteg CQ-zás után összesen 37 összeköttetést nyugtáztam, köztük egyetlen HA-hívójelet. (TNX Pista, HA5TI) Nem számított a HAFF azonosító, illetve frekvencia használata sem. Bár az elejétől fogva 20 wattal dolgoztam, de ennek ellenére is igencsak pocsék riportokat kaptam.
Visszafelé elérve a Drégely várához felvezető elágazáshoz felmentem a - kiírás szerint felújítás alatt lévő - várba.
Míg a SOTA-csúcson semmilyen irányban nem volt kilátás, innen a várból körkörös kilátás volt.
Középtől balra ott lenn maga Drégelypalánk.


Leérve a kiinduló helyre, felfrissítettem magam a hűvös forrásvízzel, bekaptam néhány falatot, majd megindultam visszafelé beiktatva egy kis fürdőzést is, hi.


Utolsó módosítás: 2015-08-10 08:19

(27 megtekintés)