Esőben a Havason

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-08-19
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-027 - Havas (Gyöngyöspata, 599 m ASL); QRA: JN97VU61, 2 pont


A 4-napos hosszú hétvégére nem volt semmi programom. Gondoltam, beszervezek 1-2 nap SOTÁ-zást. A hosszan tartó nagy hőséget lezáró özönvízszerű esőzés csak nem tarthat örökké, és amilyen nagy szárazság volt, nagy sárra sem számoltam. Kellemes meglepetésként ért, hogy Mátraházára tudtam szállást szerezni. Így adott volt, hogy a Mátra hiányzó csúcsait járjam be.


Az utazás napjára - még a szállás elfoglalás előtt - a Havast terveztem be. Itt a fővárosban az előző nap óta nem is esett az eső, de ahogy haladtam az M3-ason többször is láttam a nyomát a friss esőnek. Útban Gyöngyöstarjánba, így nézett ki a Kékes.
A falun átmenve, aszfalt út vezetett a szőlőültetvények között. Egy ilyen elágazásnál parkoltam le. Itt iszonyú nagy, ragadós, vörös sár fogadott. Ez tartott vagy 3-400 m-t, majd ilyen kavicsos-murvás száraz út következett az erdőig. Az erdőben is viszonylag jó volt az út, csak sajnos a s+ jelzést elvétettem, és az alul átvezető úton mentem tovább. Így mire a csúcs vonalába értem, akkor toronyiránt kellett mászni. Ez nem volt valami kellemes, viszont az utolsó pár száz métert már megtalált s+ úton tettem meg.
Amikor felértem, még tiszta volt az idő, majd a felhő kezdett egyre jobban beteríteni. Ahogy Laci (HA5MA) és Viktor (HA5LV)korábbi beszámolójából láthattuk a csúcskő és mellette a betonasztal ugyanúgy megvolt. Én is erre települtem. Még örültem is, hogy végre egy kényelmes helyről forgalmazhatok.
Aztán az alacsony felhőből megindult a ködszitálás. Esernyő alatt a rádió biztonságban volt. Viszont a terjedés totál elromlott. A szokásostól eltérően kezdettől fogva 20 W-tal dolgoztam, de a chaserek alig-alig jöttek.
A QSO-k számában majdnem megdöntöttem a negatív rekordomat, hi. Összesen 17 összeköttetést naplóztam. (Az utóbbi 4-5 évben minimum 30-35 összeköttetést - sőt inkább többet- csináltam, az aksik kapacitásától függően.) Most a sok cq-zás, illetve a megnövelt teljesítmény miatt mintegy 3/4 óra alatt mindkét aksi kimerült. Pedig még a ködszitálás is alábbhagyott és kitisztult - legalábbis egy ideig, hi.


Bontás után, visszafelé a félúton elkapott egy olyan zápor, hogy majd mindenem átázott. Alig bírtam szárazon bedobálni a cuccokat a kocsiba, hi. De a lényeg, az aktiválás azért sikeres volt! Bár a csúcs 600 m magasan van, a környező fáktól,erdőtől kilátás nincs. Az úton fel-, illetve lefelé haladva azonban többször is jó kilátás nyílik a Mátra magasabb csúcsaira, illetve a déli oldalon lévő közelebbi településekre, például Gyöngyösre.


Utolsó módosítás: 2015-08-24 09:10

(15 megtekintés)