Méretes csúcs a Mátrában Recsk közelében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-08-20
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-125 - Lahóca (Recsk, 324 m ASL); QRA: KN07BW04, 1 pont


A mátrai túrát folytatva, szerencsésen "túlélve" az előző napi záport, illetve nagyjából megszárítva a felszerelést, erre az ünnepi napra Lahóca 324 m magas csúcsát választottam.


A legnagyobb problémát Baláta-patakon való átkelés, ezáltal a kiindulási hely kiválasztása adta. Az esőzések hatására a patak jelentősen megduzzadt, illetve felgyorsult. Recsken ugyan a közút átvisz a patak felett, sőt a Hunyadi utca végétől a gerincen végighaladva a csúcs elég közelinek adódott, de a kocsit ott nem lehetett (pontosabban nem mertem) hagyni.
Helyette Parádfürdőn, a Peres út végén parkoltam le. Ez a kis erdőszéli út elég forgalmas volt, ugyanis a hosszú hétvégén itt tartották a Magyarok Országos Találkozóját, naponta több előadással, illetve kirakodóvásárral. Nincs kép
Az út végén az s+ jelzésen startoltam egy erőteljes meredekkel fölfelé. A dombon átmenve, a túloldalon aszfaltút fogadott. Ezen mentem keleti irányba, gyakorlatilag az ércbánya széléig. Itt volt ez a duzzasztómű, kacérkodtam a gondolattal, hogy átmegyek rajta, de erre nem került sor. (Szerencsére!)
Ettől vagy 200 m-re keletre volt egy teherhíd az ércbányához. Ezen átkelve folytattam az utat most már a Lahóca tetejére. A hegyoldalban volt néhány lakóház. Itt kaptam útbaigazítást is a felmenetelhez. Sajnos a bánya felett a horhost elvétettem így meredeken, sárban kapaszkodva, csúszkálva másztam fel a gerincig. Innen már kellemes, valaha használt, de ma már fűvel benőtt úton értem fel a tetőre.
A tetőn egy kis tisztás volt, éppen megfelelő a dipól antenna telepítéséhez. A környező fáktól kilátás azonban semmilyen irányban nincs. (Balra az erősen benőtt szedresben kellene lennie a csúcskőnek. Ha még megvan.)
Bár közel ugyanabban az időszakban voltam a dombon, mint az előző nap a Havason, a terjedés között a különbség óriási volt. Mindhárom sávon - 40, 30, 20 m - hamar kialakult a pile-up és alig győztem a chasereket könyvelni. Amíg az akkumulátoraim bírták közel háromszor annyi összeköttetést naplóztam, mint az előző napon. Mintegy másfél óra alatt 49 qso, köztük egy dx, egy HA, és kettő S2S.


A tisztásról nyugati irányba indulva megtaláltam a balra levezető horhost, így a visszatérés sokkal gyorsabb, és mondanom sem kell "tisztább" volt, mint a felfelé vezető út, hi.


Utolsó módosítás: 2015-08-24 08:59

(24 megtekintés)